18/6/14

Ομιλία του Γιώργου Μαργαρίτη στην εκδήλωση ενάντια στο φασισμό

«Ποτέ ξανά φασισμός» ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 16 Ιούνη ο Σύλλογος Γυναικών 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης (μέλος της ΟΓΕ), η Επιτροπή Ειρήνης και η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής, στο πάρκο της Μπότσαρη .
Στην ομιλία του ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της αστικής τάξης, καταλήγοντας ότι αυτά τα εργαλεία του καπιταλισμού μόνο το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τα ανατρέψει.
Όπως είπε, τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών που έθεσε τέλος στο όραμα της νέας Ευρώπης και στους σχεδιασμούς για αποκατάσταση της παγκόσμιας κυριαρχίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, την πέτυχε η αντιφασιστική αντίσταση όλων των λαών, ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ένωσης μετά από ένα τιτάνιο αγώνα ενάντια στην οικονομική και στρατιωτική δύναμη όχι μόνο του Γ' Ράιχ αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού καπιταλισμού ο οποίος συστρατεύτηκε σ' αυτή τη σταυροφορία ενάντια στη ΕΣΣΔ με μεγάλη προθυμία κάτω από τα λάβαρα και τις σημαίες του Γ' Ραιχ. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, κατέληξε ο Γιώργος Μαργαρίτης, είναι μέρος ενός ταξικού αγώνα.