17/6/14

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ :Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το Σωματείο.
 Καλεί στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στο ΑΧΕΠΑ

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική απεργία ενάντια στην αξιολόγηση και στη συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο ΑΧΕΠΑ, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες το προεδρείο του ΔΣ του Σωματείου, κατήγγειλε την αξιολόγηση ως εχθρική για τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και όλους τους εργαζόμενους. Οπως σημειώθηκε, με το μέτρο της αξιολόγησης προχωρά παραπέρα το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και η εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν για το Θεαγένειο, δείχνει πού οδηγείται η κατάσταση. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 30% και αντίστοιχα του φαρμακείου είναι
μειωμένος κατά 4 εκ. ευρώ. Με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, χάθηκαν 28 κλίνες από τις συγχωνεύσεις των κλινικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύωρη αναμονή των αρρώστων, που ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια των εισαγωγών τους στις κλινικές.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και η εντατικοποίηση της εργασίας έχει σπάσει ρεκόρ. Λείπουν 100 νοσηλευτές, 20 διοικητικοί υπάλληλοι, 22 παραϊατρικό προσωπικό, 10 τεχνικοί, 30 λοιπό προσωπικό και 20 γιατροί. Συνολικά, λείπουν 200 εργαζόμενοι και την ίδια ώρα με την αξιολόγηση και τον επιμερισμό των ποσοστών 70 εργαζόμενοι που αντιστοιχούν στο 15% που υποχρεωτικά θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση, θα μπουν στον προθάλαμο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, δηλαδή της ανεργίας.
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι με τον οργανισμό του νοσοκομείου του 2012, προβλέπονταν 12 θέσεις παθολόγων - ογκολόγων. Με τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν, ο αριθμός των οργανικών μειώθηκε σε 10 και αυτή τη στιγμή εργάζονται στο νοσοκομείο 7. Στη γυναικολογική κλινική, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί στο μισό, αφού απέμειναν 2 γυναικολόγοι. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές, που λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με 1-2 γιατρούς και ελάχιστους νοσηλευτές.
Συρρικνώθηκε ο προληπτικός έλεγχος, αφού λειτουργεί πλέον μόνο 3 μέρες τη βδομάδα σε όλα σχεδόν τα τμήματα (γυναικολογικό, μαστού, γαστρεντερολογικό, κ.λπ.). Εξάλλου, ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί αν και έχει εξαγγελθεί, η κάμερα PET-CT, μοναδική για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εδώ και ένα χρόνο παραμένει χαλασμένος ο αξονικός και οι ασθενείς εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση από τον αξονικό του τμήματος ακτινοθεραπείας.
Επιπλέον, μια σειρά από υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν παραδοθεί σε εργολάβους (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας). Τελευταία, καταργήθηκε το Ερευνητικό Τμήμα του Αντικαρκινικού που υπήρχε από την ίδρυση του νοσοκομείου και είχε σημαντική προσφορά στην έρευνα και την εκπαίδευση.