Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και εξόρυξης χαλκού από το Δήμο Βόλβης και την Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιούλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, από το Δήμο Βόλβης και την Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού Κόλπου, ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και εξόρυξης χαλκού.


Απαίτησαν την άμεση διακοπή της διέλευσης φορτηγών που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία, από το δήμο. Όπως σημείωσαν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, «καθημερινά από τους δρόμους του Δήμου Βόλβης διέρχονται φορτηγά βαρέως τύπου, τα οποία μεταφέρουν από τη Βόρεια Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη φορτία με επικίνδυνα και τοξικά υλικά
(όπως είναι τα συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη), κατάλοιπα των εργασιών της εξόρυξης. Ήδη έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα, και μάλιστα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες, που προστατεύονται από τις συνθήκες NATURA και Ramsar.
Στους προφανείς κινδύνους πρόκλησης περιβαλλοντικής καταστροφής, προστίθενται εκείνοι των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και η συνεχιζόμενη επιβάρυνση και φθορά του οδοστρώματος. Σε πρόσφατη μάλιστα απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης επαναβεβαίωσε την πλήρη αντίθεσή του στη διέλευση των φορτηγών της μεταλλουργίας του χρυσού από τους δρόμους του δήμου Βόλβης, ζητώντας από την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα μέτρα».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το Κόμμα έχει αναδείξει επανειλημμένα στη Βουλή το σοβαρό αυτό θέμα, με σειρά παρεμβάσεών του.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αναφορά προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Βόλβης. Το υπουργείο απάντησε με έγγραφό του ότι είναι αναρμόδιο. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, κατέθεσαν εκ νέου την αναφορά προς το υπουργείο Υποδομών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: