10/7/14

ΠΑΜΕ: Ξεκινάει σήμερα το δεκαήμερο Δράσης στο Εμπόριο

 Απεργία την Κυριακή για τους εμποροϋπαλλήλους αποφάσισε η ΟΙΥΕ

Με περιοδείες σε καταστήματα, συσκέψεις και συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων του Εμπορίου ξεκινάει σήμερα το δεκαήμερο Δράσης της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, που θα διαρκέσει ως τις 20 Ιούλη. Η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε ήδη τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, σε εννιά τουριστικές περιοχές, με προοπτική να γενικεύσει το μέτρο μετά την άνοιξη του 2015.
Στόχος της δράσης, που θα αναπτυχθεί τις επόμενες μέρες από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι να αναδειχτούν τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς, της κυριακάτικης αργίας, των
εργασιακών σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων, του Ασφαλιστικού. Επίσης, να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να ασκηθεί πίεση σε εργοδότες και κυβέρνηση για την απλήρωτη δουλειά στον κλάδο, για τις απολύσεις που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, σωματεία της Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 17 Ιούλη. Τέλος, σχεδιάζονται πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων της ΠΑΣΕΒΕ, των αγροτών της ΠΑΣΥ, των φοιτητών - σπουδαστών του ΜΑΣ, των Γυναικείων Συλλόγων της ΟΓΕ.
Στο μεταξύ, σε χτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποφάσισε να κηρύξει απεργία στο Εμπόριο την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιούλη, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για «πιλοτική» λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο.
Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη νέα επίθεση στην αργία της Κυριακής και καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, με οργανωμένο αγώνα να βάλουν φρένο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά.