7/10/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ
Καλαμαριά, 30-9-2014
       Αγαπητοί γονείς
«Είναι αλήθεια ότι όλοι οι γονείς έχουμε όνειρα για το παιδί μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών όμως βλέπουμε το όνειρο να απομακρύνεται και προσπαθούμε απλά να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Μην αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για σένα και το παιδί σου. Πρέπει τώρα και εσύ να μπεις στον αγώνα. Τα παιδιά μας μπορούν και πρέπει να ζήσουν σ' έναν καλύτερο κόσμο, υπάρχουν οι δυνατότητες! Αρκεί εσύ να μην μείνεις μόνος σου, έξω από το συλλογικό αγώνα για ζωή, μόρφωση και δικαιώματα».
Με αυτά τα λόγια, η Δημοκρατική Ενότητα Γονέων Δήμου Καλαμαριάς καλεί τους γονείς να δυναμώσουν τους Συλλόγους Γονέων, να τους κάνουν ζωντανό κύτταρο του σχολείου και της γειτονιάς, καθώς φέτος είναι και εκλογική χρονιά για τους συλλόγους.
      Καλή σχολική χρονιά λοιπόν!
      Κι ας μην ισχύουν, πολλές φορές,  ούτε τα αυτονόητα για την ομαλή έναρξή της: Κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς συντήρηση, χωρίς απεντομώσεις, χωρίς έλεγχο για την περίπτωση σεισμού.  Χωρίς υλικοτεχνική υποδομή. Με συμβασιούχες καθαρίστριες, που πληρώνονται κάθε 3 μήνες από 400 ευρώ, χωρίς σχολικούς φύλακες, με
σχολικούς τροχονόμους ανασφάλιστους. Το Υπουργείο Παιδείας, εδώ και τρεις μήνες παρουσιάζει τα κενά των εκπαιδευτικών ως ζήτημα διαχείρισης, προσπαθεί να αποτρέψει την οργή των γονιών παρουσιάζοντας ως άθλο την κάλυψη των κενών όπου κατάφερε να τα καλύψει.  Τα κενά των εκπαιδευτικών καλύπτονται με αναπληρωτές, μέσω ΕΣΠΑ, με παράλληλες δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων, με μετακινήσεις δασκάλων, με τη δημιουργία τμημάτων 25 και 27 μαθητών   με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωση των παιδιών μας.
       Ήρθε και η Τράπεζα Θεμάτων να υποβαθμίσει κι άλλο την εκπαιδευτική διαδικασία και το μορφωτικό ρόλο του λυκείου, να οδηγήσει σε οικονομικό όλεθρο τους γονείς.
       Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.  Βασικά ερωτήματα που προκύπτουν:  Ποιος αξιολογεί ποιον, με ποιο στόχο, για ποιο σκοπό;  Τι θέλει να πετύχει με αυτή την αξιολόγηση;  Η αξιολόγηση αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας δεν έχει σχέση με την αγωνία του γονιού για δημόσιο σχολείο που θα μορφώνει καλύτερα τα παιδιά του, με δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, που θα έχει τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία από την αρχή της χρονιάς, με ασφαλή κτίρια, με ενιαίο πρόγραμμα και δομή που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας ανάγκες. Το σχολείο που ονειρευόμαστε δεν έχει καμιά σχέση με το «Νέο, Αυτόνομο, Αποκεντρωμένο σχολείο».  Γιατί (αυτο)αξιολόγηση της σχολικής μονάδας σημαίνει:  Φταίνε όλοι εκτός της κυρίαρχης πολιτικής.  Σημαίνει ανταγωνισμός μεταξύ των σχολείων, κατηγοριοποίηση και κλείσιμο.  Με αυτά κι άλλα τόσα προβλήματα στο χώρο της παιδείας, κάποιοι αποφάσισαν να μη λειτουργεί η Ένωση Γονέων στο Δήμο Καλαμαριάς.  Κάποιοι θέλουν τους γονείς να σκύβουν το κεφάλι, να μη διεκδικούνε, να κάθονται στον καναπέ τους.  Ας τους χαλάσουμε τα σχέδια.
        Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να εκλέξουν αντιπροσώπους για την Ένωση και ζητάμε από την τέως γραμματέα, κ. Κατερίνα Τσαμούτη, να παραδώσει σε ενεργό μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης τα αρχεία και τη σφραγίδα που παρακρατεί από τον Ιούνιο 2013.