15/11/14

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς για την απαράδεκτη και πρωτάκουστη απόφασή του να επιτρέψει σε μια ιδιωτική εταιρία (ΑΡΝΟΣ ΕΠΕ) να αναλάβει την «κάλυψη» των μορφωτικών αναγκών των μαθητών των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του δήμου μας. Συγκεκριμένα, στο όνομα της ποιοτικότερης και με μικρότερο κόστος εκπαίδευσης – όπως λέει η εισήγηση της αντιδημάρχου – η ΑΡΝΟΣ ΕΠΕ θα λειτουργεί το διαδικτυακό κοινωνικό φροντιστήριο και για να ενισχυθούν, όπως λέει η εταιρία, οι γονείς και οι μαθητές στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που ζουν, θα χορηγεί δωρεάν πρόσβαση στα βιντεομαθήματά της για όλους τους μαθητές του δημοτικού και σε 100 μαθητές της β΄θμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Καλαμαριάς.

Είναι φανερό ότι επιχειρείται, με πρωτοστάτη τη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς, να διεισδύσουν επιχειρήσεις – χορηγοί στα σχολεία. Την ίδια λογική υπηρετεί και η πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Λοβέρδου, που καλεί για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί δέλεαρ για το επιχειρηματικό κεφάλαιο, για να κάνει εκεί τις επενδύσεις του, ώστε να κερδίζει περισσότερα εκμεταλλευόμενο τους ευάλωτους μικρούς μαθητές – πελάτες, αλλά και να κερδίζει και τις ψυχές και συνειδήσεις των παιδιών, ώστε στη συνέχεια να ταυτίζουν την ευημερία τους με την ευημερία του κεφαλαίου. (πρβ τα βιντεομαθήματα της ΑΡΝΟΣ ΕΠΕ αφορούν ΌΛΑ (!) τα παιδιά του δημοτικού που βρίσκονται σε ηλικία όπου διαμορφώνονται και διαπλάθονται εύκολα οι προσωπικότητές τους.)

Επίσης, ο Δήμος Καλαμαριάς αναλαμβάνει, όχι μόνο να προωθήσει αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια της αστικής τάξης, αλλά φιλοδοξεί και γίνει διαφημιστής της συγκεκριμένης εταιρίας, όπως προκύπτει από άρθρο της σύμβασης που έχει υπογράψει. Όσο για το δωρεάν κοινωνικό φροντιστήριο και την αφιλοκερδή χορηγία της εταιρίας, αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι το κοινωνικό φροντιστήριο αντλεί πόρους από κονδύλια ΕΣΠΑ. Είναι εμφανές ότι χρήματα υπάρχουν για να ενισχύουν με διάφορους τρόπους τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά όχι τη δημόσια εκπαίδευση.

Το σχολείο, για να μορφώνει όλα τα παιδιά, έχει ανάγκη από επαρκή χρηματοδότηση (15% του κρατικού προϋπολογισμού) ώστε να έχει μόνιμο και επαρκές προσωπικό και ολιγομελή τμήματα, έχει ανάγκη από αναλυτικά προγράμματα που θα κάνουν το παιδί να αποκτά γενική μόρφωση, να κατανοεί τους νόμους της φύσης και της κοινωνικής εξέλιξης, να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του, να αντιλαμβάνεται τη θέση του μέσα στην κοινωνία, καθώς και ποια στάση του θα συμβάλει στη βελτίωση των όρων ζωής, της δικής του και της τάξης του.

Ο Δήμος Καλαμαριάς προχωρά στην υιοθέτηση της διδασκαλίας μέσω Η/Υ, αν και από καμιά μελέτη δεν αποδεικνύεται η ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη εκπαίδευση, ιδίως για παιδιά μικρής ηλικίας, μέσω ψηφιακής διδασκαλίας. Ίσα ίσα, οι έρευνες έχουν αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Όμως, η προώθηση αυτής της μεθόδου συμβάλλει στο άνοιγμα μιας τεράστιας αγοράς (!) και στην όξυνση του προβλήματος ανεργίας των εκπαιδευτικών.

Καλούμε το λαό της Καλαμαριάς, τους γονείς και τους μαθητές να πάρουνε πρωτοβουλίες ‘ώστε να σταματήσουν την υλοποίηση αυτής της προκλητικής απόφασης.

Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών και όλους τους εκπαιδευτικούς με τη δράση τους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

ΕΞΩ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ