Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τα προσφυγόπουλα





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση των Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων τριών δημοτικών σχολείων του Ωραιοκάστρου, εκφράζεται η ομόφωνη αντίθεσή τους στην ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία τους.

Έχουν τεράστια ευθύνη και τους καλούμε να την πάρουν πίσω, όχι μόνο γιατί είναι γονείς, αλλά γιατί είναι άνθρωποι. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: στο χώμα που ζούνε, ήταν κάποτε πρόσφυγες οι παππούδες τους και οι πατεράδες τους.

Θεωρούμε αδιανόητο, άνθρωποι που μεγαλώνουν παιδιά να αποφασίζουν πως κάποια άλλα παιδιά, λόγω καταγωγής δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες εξαθλίωσης αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους, στις συνθήκες αποκλεισμού τις οποίες βιώνουν καθημερινά. Μπορούμε να κατανοήσουμε ίσως τις ανησυχίες τους αλλά μόνο όταν αυτές αφορούν την υγεία όλων των παιδιών και τους καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τη διασφάλιση του εμβολιασμού και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην αρρωστήσει κανένα παιδί επειδή είναι φτωχό, πρόσφυγας, ή μετανάστης.

Ο φόβος και ο πανικός δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Επιπλέον, συμπεριφορές που δεν δέχονται τη διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα αποτελούν εύφορο έδαφος για ρατσιστικές αντιλήψεις και ενέργειες.

Αντιπαραβάλλοντας λοιπόν το επιχείρημα περί «θωράκισης των σχολείων» από τα παιδιά των προσφύγων που εμπεριέχεται στην ανακοίνωση των εν λόγω Συλλόγων, η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς προτείνει τη «θωράκισή τους με αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, προσλήψεις εκπαιδευτικών, μικρότερα τμήματα, περισσότερα σχολεία, βελτίωση των υποδομών, δωρεάν γεύματα και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές».

Επίσης, καλούμε τους γονείς και κηδεμόνες να «θωρακίσουν» τα παιδιά τους απέναντι στον «ατομισμό και των κοινωνικό κανιβαλισμό», να δείξουν αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους του πολέμου.

Συμπληρώνουμε ότι «το μάθημα της αλληλεγγύης θα αποτελέσει την πιο ουσιαστική παιδεία για τα παιδιά μας».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: