19/3/13

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ “Ε.Σ.Α.με.Α.” ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
“Ε.Σ.Α.με.Α.”
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

NATIONAL CONFEDERATION OF DISABLED PEOPLE
“N.C.D.P.”
MEMBER OF THE EUROPEAN DISABILITY FORUM
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ                                                                                                   Αθήνα: 19-3-2013
Πληροφορίες:  Ε. Μπαρμπαλιά                                                                                Αρ. Πρωτ:1107

                                                                     Προς: 1. κ. Γ. Στουρνάρα, Yπουργό Οικονομικών
                                                                                2. κ. Γ. Σταικούρα, Αναπληρωτή Υπουργό
                                                                                   Οικονομικών                                                                                
ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

Θέμα: «Πρόταση Ε.Σ.Α.μεΑ. για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα την αποφυγή νέων προβλημάτων λειτουργίας των ΚΕΠΑ »

Κύριοι Υπουργοί,

Με το παρόν η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει με δική σας πρωτοβουλία να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέσω της οποίας θα προστατευτεί αφενός το ήδη επιβαρυμένο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας όπως εφαρμόζεται από τα ΚΕΠΑ της χώρας και αφετέρου η απρόσκοπτη εφαρμογή προστατευτικών ρυθμίσεων που ισχύουν ήδη για τα άτομα με αναπηρία (π.χ. φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις κ.λπ.) .

Η πολύμηνη αναμονή χιλιάδων ατόμων με αναπηρία στα ΚΕΠΑ της χώρας που επηρεάζει δυσμενώς την οικονομική και κοινωνική ζωή των πιο αδύναμων πολιτών της χώρας μας αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επίσης είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή αναμένουν την εξέτασή τους από τις ΑΥΕ των ΚΕΠΑ 60.000 άτομα με αναπηρία εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό αναμένει τη χορήγησης η επαναχορήγηση της σύνταξης η του επιδόματος του.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις του έτους 2012 και οι φορολογικές αρχές βάσει του πρόσφατου νόμου 4110/2013  θα απαιτήσουν από τα άτομα με αναπηρία να καταθέσουν Γνωματεύσεις ΚΕΠΑ. ή  βάσει  νέων συμπληρωματικών ρυθμίσεων Γνωμάτευση ΑΣΥΕ.

Εάν δεν προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα οριστεί ότι γίνονται δεκτές από τις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών παροχών εκτός των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ και γνωματεύσεις της ΑΣΥΕ όπως και γνωματεύσεις πρώην αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν πριν την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ είναι βέβαιο ότι θα οξυνθούν τα προβλήματα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ και τα άτομα με αναπηρία δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση ευνοϊκών και προστατευτικών ρυθμίσεων.

Ως παράδειγμα αναφέρουμε την εσφαλμένη απαίτηση ασφαλιστικών φορέων οι οποίοι ζητούν από συνταξιούχους αναπηρίας του δημοσίου που έχουν κριθεί από την ΑΣΥΕ να εξεταστούν εκ νέου από ΑΥΕ του ΚΕΠΑ προκειμένου να κάνει χρήση ευνοϊκής συνταξιοδότησης η/ο σύζυγος τους.

Κύριοι Υπουργοί,

Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να καταθέσετε την ακόλουθη νομοθετικής ρύθμιση με κύριο στόχο την προστασία της ήδη επιβαρυμένης λειτουργίας των ΚΕΠΑ:

Προτεινόμενη διάταξη:

  1. Από κάθε δημόσια αρχή για τη χρήση οποιασδήποτε οικονομικής και κοινωνικής παροχής για άτομα με αναπηρία γίνεται δεκτή γνωμάτευση αναπηρίας η οποία έχει εκδοθεί από την ΑΣΥΕ εφόσον είναι εφόρου ζωής ή δεν έχει λήξει η ισχύς της.
  2. Οι φορολογικές αρχές κατά την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων των επόμενων ετών κάνουν δεκτές εκτός των Γνωματεύσεων ΚΕΠΑ και των Γνωματεύσεων της ΑΣΥΕ και  τις Γνωματεύσεις κάθε αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής νομαρχίας ή ασφαλιστικού ταμείου εφόσον αυτές ισχύουν εφόρου ζωής ή δεν έχει λήξει η χρονική ισχύς τους.
  3. Οι τελωνειακές και φορολογικές αρχές δέχονται και τις αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών όπως αυτές ορίζονταν με το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 εφόσον δεν έχει λήξει η χρονική ισχύς τους προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να κάνουν χρήση του δικαιώματος της ατελούς εισαγωγής επιβατικού αυτοκινήτου και της απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας.  

Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα αποφευχθεί η κατάθεση αποσπασματικών και συμπληρωματικών ρυθμίσεων, όπως συμβαίνει έως και σήμερα, η οποία άλλωστε επιβαρύνει τη δημόσια διοίκηση με πρόσθετο φόρτο εργασιών και καταταλαιπωρίς αδίκως τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.  


Με εκτίμηση

                                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                             Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                         ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών
-Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
-Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
-κ. Ι. Βρούτση, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-κ. Γ. Μαυραγάνη, Υφυπουργό Οικονομικών
-κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-κ. Χρ. Παπακωνσταντίνου, Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής
-κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
-κ. Κοκκόρη, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
-κ. Ρ. Σπυρόπουλο, Διοικητή ΙΚΑ
-κ. Δ. Πατσούρη, Υποδιοικητή ΙΚΑ
-κ. Ε. Νιαρχάκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ