14/7/13

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ





ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Η σχεδιαζόμενη με το πολυνομοσχέδιο μεταφορά των περίπου 4.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ένταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ. δεν έπεσε από τα σύννεφα, αφού κυβερνητικές προθέσεις γι' αυτήν τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχαν εκδηλωθεί ήδη από το 2011, από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή. Δεν πρέπει και δεν έχουν καμία δουλειά να μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ. οι υπάλληλοι που εργάζονται στην ειδική υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας και οι οποίοι θεωρούνται και είναι δημοτικοί υπάλληλοι. Να παραμείνουν στην Τοπική Διοίκηση, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους δημοτικούς υπαλλήλους, με καθήκοντα που θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενέστερων κοινωνικών και ειδικών ομάδων, την -όσο το δυνατό- πιο ανθρώπινη λειτουργία των πόλεων και δε θα χρησιμοποιούνται από τις δημοτικές αρχές σε καμία περίπτωση ως όργανα αυταρχισμού για συλλήψεις και καταστολή.
Τονίζουμε τα παραπάνω γιατί: Ολα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία, με τη συμφωνία των μπλε, πράσινων και ροζ δημάρχων, οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχτιζαν μεθοδικά τη μετεξέλιξή της σε προέκταση της ΕΛ.ΑΣ., πάνω στις πλάτες των δημοτών, που πληρώνουν διπλά και μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Αλλωστε, η πλειοψηφία των δημοτικών υπαλλήλων, που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, χρησιμοποιούνται και σήμερα από ορισμένες δημοτικές αρχές σαν μηχανισμός επιβολής και είσπραξης προστίμων, καταστολής, καταδίωξης των μικρεμπόρων και μεταναστών. Οι αντιθέσεις των παραπάνω δημοτικών αρχών αφορούσαν μόνο το αν θα ενταχθεί στην κεντρική ή στην τοπική διοίκηση. Ειδικά με το νόμο 3731/2008 προβλέφθηκε να παρέχεται στα μέλη της εκπαίδευση παρόμοια με αυτή των Αστυνομικών Σχολών, να έχουν ανακριτικά καθήκοντα και δομή αντίστοιχη με τη δομή της ΕΛ.ΑΣ. Και τότε όπως και τώρα, το επιχείρημα για την ένταξη των υπαλλήλων της Δημ. Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ., ήταν ότι θα απαλλαχθεί η ΕΛ.ΑΣ. από το 80% των μη αστυνομικών καθηκόντων της (π.χ. δουλειές γραφείου κ.λπ.) και θα μπορέσει να στραφεί στη δίωξη του εγκλήματος.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της είχε επισημάνει τις αρνητικές πλευρές και είχε εναντιωθεί. Γι' αυτό και επιμένουμε να μείνουν στους δήμους και να παραμείνουν στα καθήκοντα που προαναφέραμε και μόνο.
 Voula Karambidou