17/11/13

Φέρνουν απολύσεις, εκβιαστικές μετακινήσεις, νέους φόρους

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΓΕΣΙΑ ΚΕΔΕ
Φέρνουν απολύσεις, εκβιαστικές μετακινήσεις, νέους φόρους
Απόλυτη ταύτιση επιδεικνύουν η κυβέρνηση και η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ - εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση με στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) για την πενιχρή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τις απολύσεις προσωπικού και τις εκβιαστικές, ουσιαστικά, μετακινήσεις εργαζομένων από δήμο σε δήμο.
Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Οι τελευταίοι εμφανίστηκαν σύμφωνοι με σχέδιο που τους παρουσίασε τέλη Αυγούστου η ΚΕΔΕ για «διαδημοτική και ενδοδημοτική εθελοντική κινητικότητα». Οι μετακινούμενοι θα μείνουν ως δύο μήνες σε διαθεσιμότητα, ακολούθως τοποθετούνται στις νέες θέσεις τους. Η διαδικασία θα αφορά, εκτός από τους δήμους, και εργαζόμενους στις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι όσες δημοτικές επιχειρήσεις με καθεστώς ΑΕ εμφανίσουν εντός 2014 τρίτη συνεχόμενη προβληματική χρήση, κλείνουν και οι συμβασιούχοι απολύονται. Αν υπηρετούν εκεί εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου, τους δίνεται δυνατότητα να ενταχθούν στην κινητικότητα. Προβλέπεται να κλείσουν και δημοτικές επιχειρήσεις Ειδικού Σκοπού (π.χ. δημοτικά ραδιόφωνα).
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, χαρακτήρισε την «ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα» πάγιο αίτημα των εν λόγω αιρετών. Εκανε γαργάρα το γεγονός ότι με το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων εκατοντάδες συμβασιούχοι πετιούνται στο δρόμο, χαρακτήρισε «ευνοϊκή» την απόφαση της κυβέρνησης, κάλεσε τους συναδέλφους του δημάρχους να «τρέξουν» τις σχετικές διαδικασίες.
Για τα οικονομικά των δήμων παρουσίασε περίπου ως κατόρθωμα το γεγονός ότι ενώ το 2013 η συνολική χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό (μετά από τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια) ήταν 2,882 δισ., η κυβέρνηση θέλει για το 2014 νέες περικοπές «μόλις» 100 εκατ. Ουσιαστική διαφοροποίηση από τους αιρετούς που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ δεν καταγράφτηκε.
Το ΚΚΕ
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, Ελπίδα Παντελάκη, στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων τόνισε:
«Μετά και τη συζήτηση που είχατε με τους υπουργούς φαίνεται ότι κλείνετε όλα τα ζητήματα, δρομολογείτε και επιταχύνετε τις εξελίξεις για να εφαρμόσετε τις αντιλαϊκές κι αντεργατικές σας αποφάσεις για προσωπικό και οικονομικά. Η κινητικότητα που προτείνατε στην κυβέρνηση και πάτε τώρα να την υλοποιήσετε από κοινού θα είναι προπομπός αρνητικών εξελίξεων για όλο το Δημόσιο. Είναι καθαρό, όσο κι αν το αποσιωπάτε, ότι η κυβέρνηση θέλει συγχωνεύσεις υπηρεσιών και μαζικές απολύσεις προσωπικού. Αναζητά κόσμο για το πώς θα γεμίσει τη δεξαμενή των απολύσεων κι εσείς την σιγοντάρετε σε αυτό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των συμβασιούχων. Εμείς λέμε "όχι" στις απολύσεις και καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, για ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Για την κινητικότητα που διαφημίζετε, αποκρύβετε ότι θα γίνει με το πιστόλι στον κρόταφο. Υπάρχουν δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων στα ΜΜΕ που ξεκαθαρίζουν πως όποιος δεν δεχτεί να μετακινηθεί σε άλλο δήμο θα απολυθεί. Εργαζόμενοι ουσιαστικά θα εκβιαστούν να φύγουν, π.χ., από το Λεκανοπέδιο και να πάνε σε νησιωτικούς δήμους, ορεινούς, οπουδήποτε βρεθεί γι' αυτούς μια θέση, με όποια συνέπεια έχει αυτή η μετακίνηση στη ζωή των οικογενειών τους».
Σημειωτέον ότι από το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών διαχέεται ότι «θα υπάρξει αποσυμφόρηση υπερστελεχωμένων ΟΤΑ δήμων προς όφελος των περιφερειακών δήμων».
Για δε τα οικονομικά, η Ελπ. Παντελάκη επισήμανε ότι κυβέρνηση και ηγεσία της ΚΕΔΕ πάνε για νέα συμφωνία στην υποχρηματοδότηση και την περικοπή άλλων 100 εκατ. Είπε χαρακτηριστικά: «Οδηγούνται οι δήμοι στο σημείο να μην καλύπτουν πλέον ούτε τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους, όχι να λειτουργούν δομές και υπηρεσίες. Ηδη δεκάδες δήμοι πανελλαδικά συντάσσουν προϋπολογισμούς του 2014 με βάση τις οδηγίες που τους στάλθηκαν από την κυβέρνηση από τα τέλη Ιούλη ακόμα, και τους έδινε οδηγίες για νέες μειώσεις (π.χ. μείον 8,4% στα προνοιακά επιδόματα). Επομένως, τι συζήτηση θέλετε να κάνετε, αν όχι μια φιέστα όπου θα αλληλοσυγχαίρεστε με την κυβέρνηση; Εχετε ευθύνες κυβέρνηση και ηγεσία της ΚΕΔΕ σε όλα αυτά που από κοινού προωθείτε».
Και κατέληξε: «Σε αυτό το πλαίσιο, κι επειδή έχουν πέσει οι περιλάλητες "κόκκινες γραμμές" σας ή οι "διαχωριστικές", ετοιμάζετε, μπρος στις επερχόμενες τοπικοδιοικητικές εκλογές, "ανεξάρτητους" υποψήφιους και ενιαία ψηφοδέλτια, ακριβώς γιατί είναι τέτοια πια η ταύτισή σας, που το μόνο που σας μένει είναι να επιλέξετε ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί την κατάσταση σε ένα δήμο και να εφαρμόσει την πιο άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική».
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ