7/11/13

Παλικαρίσια μάχη από τα ταξικά συνδικάτα

Παλικαρίσια μάχη από τα ταξικά συνδικάτα
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις υπό βροχή, στην Αθήνα και αλλού
ΑΘΗΝΑ
Μαζική παρά τη δυνατή βροχή ήταν η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στο ύψος του Αγνωστου Στρατιώτη, έφευγαν οι τελευταίοι διαδηλωτές από την Ομόνοια. Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και πρόεδρος του Σωματείου της ΕΒΓΑ, οι εργαζόμενοι της οποίας παλεύουν ενάντια στη μείωση επιδομάτων και πρωτοστατούν για το συντονισμό των σωματείων στον «Ομιλο Φιλίππου».Χαιρέτισε ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Coca-Cola 3E» στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε στις 37 μέρες απεργίας που συμπλήρωσαν χτες οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις απολύσεις 33 συναδέλφων τους στη διανομή. «Γνωρίζουμε ότι η πολυεθνική δεν είναι ανίκητη και στέλνουμε και από αυτό το φιλόξενο βήμα το μήνυμα ότι η προσπάθεια ποινικοποίησης του εργατικού μας αγώνα θα πέσει στο κενό», είπε μεταξύ άλλων. Αντιπροσωπεία του σωματείου συμμετείχε με πανό στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Χαιρέτισαν, ακόμα, η Ευδοκία Σάπκα, εργαζόμενη σε προγράμματα voucher, και η Δώρα Βασιλοπούλου, εκ μέρους της ΟΓΕ. Συμμετείχε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΠΣΟ, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Τέλος, διαβάστηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που εδώ και 15 χρόνια παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, με άδικες και κατασκευασμένες κατηγορίες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
MotionTeam
Το ίδιο ψήφισμα διαβάστηκε, χτες, σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, όπως είχε δεσμευτεί αντιπροσωπεία του ταξικού κινήματος, που συναντήθηκε στις 21/10 με την Αϊλί Λαμπανίνιο, κόρη ενός από τους πέντε Κουβανούς.
Στη Θεσσαλονίκη
Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν νέες δυνάμεις εργαζομένων από καινούριους χώρους, όπως η «ΑΡΩΓΗ», το «Πράκτικερ», εργάτες από μια σειρά χώρους δουλειάς που τώρα μπαίνουν αποφασιστικά στον αγώνα. Η μάχη ξεκίνησε από τα ξημερώματα, με την περιφρούρηση σε μια σειρά χώρους δουλειάς (εργοστάσια τροφίμων, Χαλυβουργείο, σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδη», «Πράκτικερ», Μετρό, Νοσοκομείο «Θεαγένειο», κ.λπ.).
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απηύθυναν: Ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην COCA-COLA Θεσσαλονίκης. Η Ανδρομάχη Γερογιάννη, εργαζόμενη στην κλινική αποκατάστασης «Αρωγή» του ομίλου EUROMEDICA, όπου οι εργαζόμενοι μόλις βγήκαν από πολυήμερη απεργία για τα δεδουλευμένα τους. Ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες. Ο Λ. Βαλσαμής, από τις επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής - Θεσσαλονίκης.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στην πορεία που ακολούθησε ξεχώρισαν για τη συγκρότησή τους τα μπλοκ των εργαζομένων στο εμπόριο, από χώρους όπως «Μαρινόπουλος», «ΦΩΚΑΣ», «Αρβανιτίδης», «Πράκτικερ». Αλλά και των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών και μια σειρά άλλων κλάδων. Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Στον Πειραιά
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, που έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή, τον πρώτο λόγο είχαν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι ναυτεργάτες. Στην απεργιακή συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ ο Γιάννης Δεληγιάννης. Χαιρέτισε η Μαρία Σταθοπούλου από την Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού. Ακολούθησε πορεία στο εμπορικό κέντρο μέχρι το λιμάνι.
Καρπός της συστηματικής παρέμβασης του ΠΑΜΕ ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο μετάλλου ΕΛΣΑ, όπου μέχρι τώρα απεργούσε μόνο η διοίκηση του σωματείου (πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Μαζική ήταν επίσης η συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ, στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΕΛΑΪΔΑ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ, που έμειναν κλειστά.

ΑΘΗΝΑ