19/11/13

Παρέμβαση σε ημερίδα για την ανακύκλωση της ανεργίας

ΠΑΜΕ - ΣΥΣΔΙΕΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρέμβαση σε ημερίδα για την ανακύκλωση της ανεργίας
Κατήγγειλαν το ρόλο της ΓΣΕΕ, της ΕΕ και των κομμάτων της
Παρέμβαση σε ημερίδα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, που έγινε στις εγκαταστάσεις του CEDEFOP (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση, έκαναν χτες το πρωί συνδικαλιστές σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και σπουδαστές από τον ΣΥΣΔΙΕΚ.
Παρά την προσπάθεια της ασφάλειας του CEDEFOP να εμποδίσει την είσοδο, οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα και κατήγγειλαν τη ΓΣΕΕ, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που αναλαμβάνουν ενεργητικό ρόλο -μέσα και από την προώθηση των προγραμμάτων μαθητείας- στην ανακύκλωση της ανεργίας, τη δημιουργία φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.
Κατήγγειλαν ακόμα το διευθυντή του ΙΕΚ Νεάπολης, ο οποίος, απαντώντας στις αντιδράσεις μιας μαθήτριας για το δυσβάσταχτο κόστος που καλούνται να πληρώσουν για συγγράμματα, αναλώσιμα, μεταφορά, προέτρεψε να πάει να εκπορνευτεί ο πατέρας της (η μητέρα της δε ζει) για να καλύψει το κόστος σπουδών. Ο διευθυντής του ΙΕΚ Νεάπολης, που ήταν παρών στην ημερίδα, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, προκαλώντας ξανά. Είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται ελάχιστο επίπεδο νοημοσύνης για να καταλάβετε τον αλληγορικό λόγο»... Οι διαδηλωτές αποχώρησαν φωνάζοντας το σύνθημα: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».
Στη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση, που έγινε στο πλαίσιο του έργου «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για το Ανθρώπινο Δυναμικό του Ιδιωτικού Τομέα». Οπως αναφέρθηκε, παρατηρείται πολύ χαμηλή σύνδεση των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση.
Συγκεκριμένα, για την αρχική επαγγελματική κατάρτιση (ΑΕΚ), που αφορά νέους μέχρι 29 ετών, η πρόσβαση/απορρόφηση των καταρτιζομένων μετριέται στο 21,8%. Στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση (ΣΕΚ), που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες (μέσος όρος 41 χρόνων), το ποσοστό πέφτει ακόμη πιο χαμηλά, στο 15,7%.
Από αυτούς, ελάχιστοι διατηρούν την εργασία τους. Οπως έδειξε η έρευνα, περίπου μέσα σε διάστημα 18 μηνών, πάνω από το 80% χάνει τη δουλειά του. Ηδη από το πρώτο εξάμηνο χάνει τη δουλειά του το 37,7% στην ΑΕΚ και το 29,3% στη ΣΕΚ. Πολύ χαμηλή είναι και η αξιοποίηση των γνώσεων που λήφθηκαν από την κατάρτιση στην εργασία τους (ΣΕΚ 21% και ΑΕΚ 32%).
Στα μέτρα για την καλύτερη σύνδεση της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση, προτάθηκε μεταξύ άλλων η ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων, με πρότυπο χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, όπου οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα επίπεδα των προγραμμάτων: στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή, στην πιστοποίηση, στη διασφάλιση ποιότητας, στον εκσυγχρονισμό των ειδικοτήτων.