16/1/14

Αγοράζει ξενοδοχείο και έχει απλήρωτους εργαζόμενους


Την περίπτωση του «Grand Hotel» στη Ρόδο αναδεικνύει η Τοπική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ
Τις προσδοκίες των μεγαλοξενοδόχων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, αντανακλά η συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο Μήτση και την Εθνική Τράπεζα, για την πώληση του ξενοδοχείου «Grand Hotel» στη Ρόδο, με τίμημα που εκτιμάται στα 38 εκατ. ευρώ. Τις σχετικές πληροφορίες
αναπαράγουν δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο.
Το «Grand Hotel», 5 αστέρων, είναι μέλος του ομίλου Mitsis Hotels, βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου και έχει δυναμικότητα 405 δωματίων. Ο όμιλος Μήτση μισθώνει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο από το 1989 και από τα τέλη του 2013 φέρεται να έχει συμφωνήσει στην αγορά του κτιρίου από το σημερινό ιδιοκτήτη, που είναι η Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, «το προηγούμενο έτος ήταν από τα πλέον επιτυχημένα για τον ελληνικό τουρισμό συνολικά, αλλά και ειδικότερα για το γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο, με μεγάλες πληρότητες στις 20 μονάδες που διαθέτει και διψήφια αύξηση του τζίρου του σε ποσοστό άνω του 10%».
Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση της Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ, η οποία σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Οι εργαζόμενοι όμως και στο Grand Hotel αλλά και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του στη Ρόδο, 8 συνολικά, όπως και σε άλλα του ίδιου ομίλου σε όλη τη χώρα, παραμένουν απλήρωτοι.
Το συγκεκριμένο ποσό (σ.σ. της αγοράς του ξενοδοχείου), πραγματική πρόκληση, ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, που πρέπει να ζουν τις οικογένειές τους απλήρωτοι, με μειωμένους μισθούς, πληρώνοντας βαριά φορολογία, είναι ένα μικρό μόνο δείγμα του αμύθητου πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, αλλά τον βάζουν στην τσέπη μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο από το επίδομα ανεργίας που θα εισπράξουν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού, με το οποίο θα πρέπει φυσικά να ζήσουν τις οικογένειές τους όλο το χειμώνα!
Το ίδιο το γεγονός αποτελεί και μια αποστομωτική απάντηση σε όσους καλούν τους εργαζόμενους να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για βελτίωση της ζωής τους στην καπιταλιστική ανάκαμψη, είτε υποστηρίζουν το ένα είτε το άλλο μείγμα διαχείρισης. Είτε με ανάπτυξη είτε με κρίση, οι εργαζόμενοι στον καπιταλισμό ζουν στην ανέχεια, οδηγούνται στην εξαθλίωση.
Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία, πρώτα απ' όλα χρειάζεται εργατικό - λαϊκό κίνημα μαζικό, δυνατό μέσα στους χώρους δουλειάς που θα παλεύει να εξασφαλίσει όχι όσα αντέχει η τσέπη των αφεντικών αλλά όσα έχουν ανάγκη οι εργάτες, μακριά από παλιούς και νέους αυτόκλητους σωτήρες».