4/2/14

Η οργάνωση των «5μηνιτών» φέρνει αποτελέσματα









Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με την επιτροπή που εκλέχθηκε από τη μαζική σύσκεψη με τα 5μηνα και απαίτησαν την άμεση επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα 5μηνα.




Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του τόσο στον τρόπο που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα της ανεργίας όσο και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ανέργους, δημιουργώντας πάνω στην ανάγκη τους για εργασία το νέο μοντέλο εργαζόμενου που εξυπηρετεί μόνο τα κέρδη της εργοδοσίας.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής παλεύει και διεκδικεί σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προβάλλει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων (το οποίο έθεσε και στη διοίκηση του ΟΑΕΔ)  και το οποίο είναι:

  • - Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Υπάρχουν και σήμερα απλήρωτοι σε διάφορες υπηρεσίες. Να υπάρχουν αποκλειστικές σταθερές ημερομηνίες πληρωμής, όπως σε όλους τους εργαζόμενους, έτσι και στα 5μηνα.

  • - Να υπάρχει ασφάλιση από την πρώτη μέρα απασχόλησης. Να υπάρχει αντιστοιχία ασφάλισης και απασχόλησης γιατί δημιουργούνται προβλήματα όπως π.χ. μηχανικοί πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη τους ή ειδικότητες που δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες κολλάνε απλό ένσημο κλπ.

  • - Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος. Να υπάρξει εγκύκλιος αντίστοιχη με προηγούμενη του ΙΚΑ στο τι σημαίνει μέτρα (είδη ατομικής προστασίας, γάλα, μειωμένο ωράριο κλπ.). Να απαγορευτεί η απασχόληση στην αποκομιδή λόγω υψηλού κινδύνου μολυσματικών ασθενειών.

  • - Να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα της άδειας των εργαζομένων. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχείας.

  • - Συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες για τους εργαζόμενους στα 5μηνα.

  • - Δωρεάν μετακίνηση με ειδική κάρτα του ΟΑΕΔ.

  • - Να απαγορευτεί το φαινόμενο της ενοικίασης ή παραχώρησης σε άλλους φορείς από αυτούς που προσλήφθηκαν.

  • - Να γίνεται υπολογισμός της ηλικίας των 25 με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988.

  • - Να γίνει αποκατάσταση του μισθού αυτών που πληρώθηκαν σαν ημερομίσθιοι και όχι σαν μισθωτοί όπως προβλέπει η πρόσφατη εγκύκλιός σας.

  • - Να υπάρχει επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη του 5μηνου».


Σε αυτά τα αιτήματα η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει ολοκληρωμένα μέχρι την Παρασκευή 7 Φλεβάρη.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στα 5μηνα να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σε συσπείρωση γύρω από το Συνδικάτο για να δημιουργήσουν ένα μαχητικό πόλο αντίστασης και ενιαία πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η οργάνωση φέρνει αποτελέσματα

Η συγκρότηση και δράση των Επιτροπών Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» έχει τα πρώτα αποτελέσματα, επαληθεύοντας τη σημασία που έχει η οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς. Το πρώτο βήμα έγινε με την παρέμβαση του Σωματείου των Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης, που σε συντονισμό με το κλαδικό συνδικάτο, πέτυχε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα που δεν είχαν πάρει φράγκο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στο πόστο τους για πάνω από 40 μέρες.

Όπως ανακοινώνει η Επιτροπή Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, μετά από παρέμβαση που έκανε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, θα ισχύουν για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα όλα όσα ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Δηλαδή, στην πράξη ανακαλείται το περιεχόμενο του προηγούμενου εγγράφου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, με το οποίο αφαιρούσαν το δικαίωμα της απουσίας λόγω ασθένειας, επίσημης αργίας, άδειας κ.ά.

Επίσης, θα παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζόμενους στο Πεδίον του Άρεως και μέχρι να τους δοθούν, θα απασχολούνται σε άλλο αντικείμενο. Τέλος, ύστερα από παρέμβαση εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους που είχαν παραχωρηθεί στο «Αττικό» Νοσοκομείο να επιστρέψουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες προσλήφθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σαν «φιλοξενούμενοι»!
Σημαντική είναι και η δράση της Επιτροπής Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για το επιβατικό κοινό, το λαό. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι ενώ προσλήφθηκαν ως ΔΕ Διοικητικού, έγινε προσπάθεια να τους βάλουν να δουλέψουν «ως ελεγκτές κομίστρου, εντελώς παράνομα και χωρίς καμία δικαιολογία. Δώσαμε τη μάχη να μη γίνει αυτό και τελικά προς το παρόν τα καταφέραμε να δουλεύουμε στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Η εργοδοσία όμως του ΟΑΣΑ προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πείσει κάποιους συναδέλφους να προβούν σε διάφορες μορφές ελέγχου. Τους καλούμε να μην υποκύψουν σ' αυτόν τον εκβιασμό».