8/1/16

Κοροϊδεύουν με μαγειρεμένα στοιχεία

Τελικά, ποια είναι η αλήθεια;
Με την πρόταση της κυβέρνησης μειώνονται ή δεν μειώνονται οι συντάξεις;
Τι γίνεται με τους ήδη συνταξιούχους και τι με αυτούς που θα υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από φέτος;
Η πρόταση της κυβέρνησης δίνει ελπίδα στους νέους ότι «θα πάρουν σύνταξη στο μέλλον και όχι ένα επίδομα φιλανθρωπίας», όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τις δίνει η ίδια η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα δεν είναι η τελική, αλλά μετά τη «διαπραγμάτευση» αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη. Ακόμα όμως κι αν μείνει ως έχει, το βέβαιο είναι ότι όλες οι συντάξεις, σε όλα τα Ταμεία, όχι μόνο μειώνονται, αλλά ρίχνονται στα Τάρταρα.

Μπροστά στο νέο ορυμαγδό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στήνει ψευτοκαβγά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να αποπροσανατολίσει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Ετσι, από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας «διαρρέονται» πίνακες, και μάλιστα με επιλεκτικά παραδείγματα, για το ύψος των συντάξεων που προκύπτει από την πρόταση της κυβέρνησης σε σύγκριση με το ύψος των συντάξεων που προκύπτει από το νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), ο οποίος προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ από το 2015.Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καλεί τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους να συγκρίνουν - και να επιλέξουν - μεταξύ της «Σκύλλας» του νόμου 3863 που ψηφίστηκε το 2010 και της «Χάρυβδης», που είναι το δικό της σχέδιο. Η κυβερνητική προπαγάνδα, όμως, και τα αντεπιχειρήματα υπέρ του νόμου 3863/2010 καταρρέουν όταν οι συντάξεις που αποδίδουν τα δύο συστήματα συγκριθούν με αυτές που έπαιρναν όσοι έβγαιναν στη σύνταξη με το ισχύον σύστημα.

Βέβαια, και οι συντάξεις που αποδίδονταν έως τώρα, σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Ωστόσο, είναι το ασφαλέστερο μέτρο σύγκρισης για να κατανοηθεί το βάθος των ανατροπών που προωθούν τόσο το σημερινό σχέδιο της κυβέρνησης, όσο και ο νόμος 3863/2010.

Αν γινόταν σύγκριση με τις συντάξεις που απέδιδε το σύστημα έως τώρα, θα αποδεικνυόταν ότι και στις δύο εκδοχές η λεηλασία στο εισόδημα των συνταξιούχων είναι πάνω από 50%, πέραν της
αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που και οι δύο έφεραν. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και στις δύο εκδοχές, ο συντάξιμος μισθός μειώνεται κατακόρυφα και αντί της τελευταίας πενταετίας που ίσχυε για τους σημερινούς συνταξιούχους, από εδώ και πέρα θα βγαίνει απ' όλο τον εργάσιμο βίο, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης, από 80% που ίσχυε για 40 χρόνια Ασφάλισης, μειώνεται κάτω από 50%!

Ομως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει και κάτι πολύ χειρότερο. Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους, γιατί την ώρα που ξιφουλκεί κατά του 3863/2010 και καταγγέλλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις μειώσεις που επέβαλαν στα χρόνια των μνημονίων, την ίδια στιγμή υιοθετεί πλήρως τον ίδιο νόμο και τον κάνει σημαία της! Διότι κυβερνητική πρόταση και νόμος 3863 είναι οι δύο ράγες της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής που κινείται στην ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση.

Με τον τρόπο αυτό, νομιμοποιούνται και μονιμοποιούνται όλες οι προηγούμενες ανατροπές, που τώρα εμφανίζονται ως «δίκαιες» και «αριστερές». Προχωρά μάλιστα ακόμα παραπέρα και μέσω του επανυπολογισμού στις σημερινές συντάξεις ενσωματώνει όλες τις μέχρι τώρα μειώσεις και περικοπές ως συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος!

Δηλαδή, οι 12 περικοπές που έγιναν την προηγούμενη περίοδο και καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, με την κυβερνητική πρόταση, δικαιώνονται και θα ισχύουν εσαεί. Η κατάργηση π.χ. της 13ης και 14ης σύνταξης όχι μόνο δεν αποκαθίσταται, αλλά αποτελεί βασική παράμετρο του σχεδίου της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, επιβάλλει στους σημερινούς ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα να συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές και για τους 14 μισθούς τους!Και επειδή από τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων αναμένεται να προκύψουν ακόμα μικρότερα ποσά απ' αυτά που λαμβάνουν σήμερα στο χέρι οι συνταξιούχοι, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές, ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει τον «γαλαντόμο» απέναντί τους. Ετσι, στο σχέδιο προβλέπεται ότι μέχρι τα μέσα του 2018 οι συντάξεις θα αποδίδονται ως έχουν, με το σύστημα της «προσωπικής διαφοράς».

Ομως, αφού, όπως ισχυρίζεται, το δικό τους σύστημα δεν προκαλεί μειώσεις - και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει και αυξήσεις - γιατί στην πρότασή τους υπάρχει πρόβλεψη για πολύ χαμηλότερες συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό; Με τη «λογική» του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσουν οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους και να μην υποστούν νέες μειώσεις, θα πρέπει να ζητάνε την ...παράταση του 3ου μνημονίου μέχρι το τέλος της ζωής τους! Σε αυτά τα τραγελαφικά οδηγούν η πολιτική του και η προκλητική προσπάθειά του να εμφανίσει τη λεηλασία ως ευεργεσία...

Αναδημοσίευση:

  Γ. ΖΑΧ. 8/1/2016.