20/5/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ (1919 - 2019)


                                 
                                                                                        19/5/2019
Τιμάμε την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που φέτος συμπληρώνει εκατό χρόνια. Στην περιοχή μας, η επέτειος έχει ξεχωριστή σημασία, αφού μεγάλο κομμάτι του Ποντιακού Ελληνισμού εγκαταστάθηκε στην Καλαμαριά μετά τον διωγμό από την πατρίδα. Οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων είναι οι παππούδες, οι πατεράδες μας, εμείς οι ίδιοι.
Η Γενοκτονία των Ποντίων το 1919 σχετίζεται άμεσα με τις συγκρούσεις και τους ανταγωνισμούς που έλαβαν χώρα μεταξύ των αστικών τάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, ιδιαίτερα της Τούρκικης και της Ελληνικής, για τη νομή της κλυδωνιζόμενης οθωμανικής αυτοκρατορίας, στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο και του γενικότερου πολέμου για την αναδιανομή των παγκόσμιων αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς οι λαοί της περιοχής δεν αποτελούσαν τίποτε περισσότερο παρά κρέας για τα κανόνια των αντιπάλων, διαπραγματευτικά χαρτιά και πιόνια σε μια γεωστρατηγική σκακιέρα. Ακόμα και όταν κορυφώθηκε το δράμα του ποντιακού λαού, οι κανονιοφόροι και οι πρεσβείες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να εμποδίσουν τις σφαγές ή για να σώσουν τους ανθρώπους που κινδύνευαν, ενώ για το ελληνικό αστικό κράτος ο Ποντιακός Ελληνισμός ήταν απλώς “παράπλευρη απώλεια”!
Όταν οι Πόντιοι (και Μικρασιάτες) πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απαξίωση του ελληνικού κράτους  που τους στοίβαξαν όπως - όπως σε συνοικισμούς - γκέτο, τους παρέδωσαν στην άγρια εκμετάλλευση των καπιταλιστών, ενώ οι πατριδοκάπηλοι φασίστες της εποχής, πολιτικοί πρόγονοι των σημερινών χρυσαυγιτών, τους αποκαλούσαν χυδαία «τουρκόσπορους». Μοναδικό, πραγματικό αποκούμπι των προσφύγων υπήρξε το ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, καταπολεμώντας την τακτική του διαίρει και βασίλευε της αστικής τάξης.

Για μία ακόμη φορά εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων αποκρύπτουν τα πραγματικά αίτια της γενοκτονίας. Το ίδιο κάνουν και οι παρατάξεις τους στον Δήμο μας, οι οποίοι χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” για την γενοκτονία, εκμεταλλευόμενοι την ιδιαίτερη ευαισθησία του λαού μας για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως λέει και η γνωστή Ποντιακή παροιμία "Στόματα πασσέα φαϊα αχαράτσοτα", που πάει να πει: "Όπου ακούς παχιά λόγια, να περιμένεις φαγητό άνοστο".

Τιμάμε την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμάμε τους αγώνες του Ποντιακού Λαού και δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων.

Μαζί με το λαό και τη νεολαία της πόλης μας έχουμε καθήκον να υψώσουμε φραγμό και να καταδικάσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής μνήμης, αλλά και πολιτικής εκμετάλλευσης της επετείου για ψηφοθηρικούς λόγους.
Τους γυρνάμε την πλάτη.
Με ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και "Λαϊκή Συσπείρωση" στον Δήμο Καλαμαριάς και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μπορούμε να κάνουμε τη πραγματική διαφορά!