8/11/19

ΔΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ:Ο θάνατος του 71χρονου αποδεικνύει την εγκληματική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων από κυβερνήσεις και εργοδοσία και στους δήμους

«Η εγκληματική πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων από κυβερνήσεις και εργοδοσία και στους δήμους, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά με τον πιο τραγικό τρόπο με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 71χρονου που παρείχε τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο κοινωνικής εργασίας στο Δήμο Καλαμαριάς», σημειώνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς.
Η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Στα 7 θανατηφόρα εργατικά “ατυχήματα” στους δήμους τους τελευταίους μήνες και στα 26 τα τελευταία τρία χρόνια, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη τραγικό γεγονός, αυτή τη φορά στο Δήμο καλαμαριάς. Ο 71χρονος αδικοχαμένος συνάδελφος παρείχε τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο κοινωνικής εργασίας βάσει καταδικαστικής απόφασης δικαστηρίου και έχασε τη ζωή του μετά από πολύ σοβαρό τραυματισμό που συνέβη από πτώση δένδρου κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής δένδρων από συνεργείο του Δήμου. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά με τον πιο τραγικό τρόπο η εγκληματική πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων από κυβερνήσεις και εργοδοσία και στους δήμους.
Η ΔΑΣ Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς, με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα, καταγγέλλει τη Διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς επειδή:

α. δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστάτευαν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
β. στη συγκεκριμένη εργασία απασχολούνταν ανειδίκευτο προσωπικό με μόνο εμπειρική προϋπηρεσία και που προφανώς δεν είχε το περιθώριο να αρνηθεί να προσφέρει υπηρεσία για ευνόητους λόγους (πολλές φορές οι εργαζόμενοι λειτουργούν υπό το κράτος εκφοβισμού και τρομοκρατίας).
γ. το περιστατικό συνέβη σε ιδιωτικό χώρο όπου είχαν μεταβεί οι εργαζόμενοι του δήμου μετά από εντολή της διοίκησης του Δήμου, προσφέροντας έτσι εκδούλευση, με προφανή στόχο την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων, τη στιγμή που το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου.
Το τραγικό ατύχημα στο Δήμο Καλαμαριάς, ο μεγάλος αριθμός ανάλογων περιστατικών, οι δεκάδες σακατεμένοι εργάτες δεν είναι τυχαία περιστατικά ούτε αποτέλεσμα της “κακιάς στιγμής”. Είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και από τις προηγούμενες, στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή όλο και περισσότερο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (δίμηνα, οκτάμηνα κλπ). Η κυβέρνηση καθώς και η πλειοψηφία των Διοικήσεων των Δήμων, επειδή αντιμετωπίζουν τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειωθεί, μειώνουν τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην χορηγούνται τα απαραίτητα μέσα προστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία ενώ λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της εντατικοποίησης της εργασίας χρησιμοποιούνται στις διάφορες υπηρεσίες ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που έχουν μικρή ή μηδενική εμπειρία διακινδυνεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή και όλα αυτά για τα κέρδη του κεφαλαίου, που συνεχώς ποτίζονται από το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς (Σ.Ε.Δ.Κ.) με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης - της Συνδικαλιστικής Ανατροπής (πρώην ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ) - αποφεύγει την ανάδειξη τέτοιων σοβαρών προβλημάτων αλλά και την μαχητική διεκδίκηση της λύσης τους αφού ως γνωστόν δεν θέλει να “στενοχωρεί” τη Διοίκηση του Δήμου με την οποία βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια ώστε να μην αντιδρούν οι εργαζόμενοι και να εργάζονται χωρίς να μιλάνε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά μέσων ατομικής προστασίας από το Σύλλογο δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων επειδή με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου καθυστέρησε η διαδικασία προμήθειάς τους….!
Η ΔΑΣ εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη βαθιά της θλίψη στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εμπιστευθούν την ΔΑΣ, να μην δέχονται τίποτα λιγότερο από αυτά που δικαιούνται, να αντιδρούν σε παράνομες αποφάσεις της Διοίκησης του Δήμου αλλά και στην ένοχη αδράνεια-σιωπή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του Σωματείου μας.
Η ζωή μας δεν είναι παιχνιδάκι και δεν κοστολογείται. Οργανώνουμε τη δράση μας για αντεπίθεση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».