24/3/20

Αίτημα των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δήμαρχο Καλαμαριάς








Καλαμαριά 23/3/2020

Ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας,
των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων στο Δήμο Καλαμαριάς

Σε μια δύσκολη περίοδο για τον λαό μας, λόγω της απειλής της δημόσιας υγείας και των συνεπειών που έχουν φέρει τα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού, την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός. Πέρα από μια σειρά μέτρα που απαιτούμε από την κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμενων και των μικρών επιχειρήσεων τονίζουμε την ανάγκη και ο Δήμος να πάρει μια σειρά τέτοια μέτρα.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα  α ι τ ο ύ μ α σ τ ε:
  • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των οικονομικά αδύνατων, άνεργων, εργαζομένων που έκλεισε η επιχείρηση όπου εργάζονται και είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος.
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και λαϊκών νοικοκυριών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Παρέμβαση προς την ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους Ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αέριου καθώς και προς την ΕΥΑΘ, να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε εντολή  διακοπής  λόγω χρεών, και όπου έχει γίνει να  πραγματοποιηθεί άμεσα επανασύνδεση. 
    • Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού ή αδειών λόγω ένταξης στις ευπαθείς ομάδες και για τους εργαζόμενους με ελαστική σχέση εργασίας. Καθώς και σε όσους   ανήκουν σε  ευπαθείς ομάδες.
    • Εξασφάλιση μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου. Σε χώρους συνάθροισης εργαζομένων, πριν και μετά την εργασία τους (πράσινο, καθαριότητα, μικροέργα, κλπ) χρειάζεται σε καθημερινή βάση να γίνεται  καθαρισμός και απολύμανση του χώρου. Να υπάρχει καθημερινή παρουσία και φροντίδα Ιατρού Εργασίας. Να προσληφθούν άμεσα και άλλοι γιατροί που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας όλων των εργαζομένων, σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, όπως και τη συνεχή και συνεπή τήρηση των μέτρων υγιεινής. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε το έργο των γιατρών εργασίας να είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό.
    • Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
    • Να στελεχωθεί και με νέες προσλήψεις επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
    • Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου  με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο (Τοπικά Ιατρεία), προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
    • Κεντρική παρέμβαση του Δήμου προς την κυβέρνηση για την άμεση επίταξη του πρ. Νοσοκομείου ΄΄ΠΑΝΑΓΙΑ΄΄ έτσι ώστε σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να επαναλειτουργήσει με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Για όλους αυτούς τους λόγους ο Δήμος μας πρέπει να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

                                                                                              

    Οι δημοτικοί σύμβουλοι 
    Βικέντιος Αντωνάκης 
                                 Λεμονιά Ντιντή