Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς με πλήρη ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου, στους εμπόρους και το λαό της Καλαμαριάς, κατέθεσε την τοποθέτησή της η οποία έχει ως εξής:
Καλαμαριά 21/04/2020
Τοποθέτηση πάνω στην εισήγηση του θέματος:
«ΜΕΤΡΑ, ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗN ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»
Κυρίες και κύριοι,
Η εκτίμησή μας είναι ότι και η ελληνική οικονομία, όπως και η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια μπαίνει σε ύφεση και ίσως σε βαθύτερη κρίση από ότι πριν.
Είχε προηγηθεί, η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες. Και βέβαια αυτό κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη.
Δυστυχώς, η εξωστρέφεια της οικονομίας – που προβλήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από το Δήμο Καλαμαριάς - οδηγεί σε μεγαλύτερο βάθεμα και επιρροή της κρίσης στη χώρα μας.
Οι διάφορες λύσεις που έχουν ακουστεί (ευρωομόλογο, νέα δάνεια από ESM, κ.λπ.) και τα όποια μέτρα έχουν παρθεί είναι αποτελεσματικά μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» έχει αποκαλυφθεί και αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που έχουν περάσει δυσκολίες και λόγω της προηγούμενης δεκαετούς κρίσης, αλλά και τώρα λόγω του κορονοϊού, ούτε τους εργαζόμενους.
Δυστυχώς την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν πάλι να καλύψουν και τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις πιθανές νέες δανειοδοτήσεις.
«Μαγικές λύσεις» που να συμφέρουν και τους επιχειρηματικούς ομίλους και το λαό μας, σαν αυτές που υπόσχεται και η εισήγηση της Διοίκησης, δεν υπάρχουν.
Απ’ αυτή τη σκοπιά πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να υπάρξει προετοιμασία του ελληνικού λαού για να παλέψει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει άλλο, δεν μπορεί να χάσει άλλα.
Εργαζόμενοι & αυτοαπασχολούμενοι να μην επιτρέψουν να ματώσουν - για μια ακόμη φορά - για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Επομένως, η γνώμη μας είναι ότι τα όποια μέτρα συζητάμε σήμερα, δε μπορούμε να τα δούμε ξεκομμένα απ’ αυτό το γενικότερο πλαίσιο.
Και η πρώτη διαπίστωση που κάνουμε σε σχέση με το κείμενο προτάσεων της διοίκησης (αλλά και στις προτάσεις της παράταξης «Καλαμαριά πρώτη ξανά» που υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολύ μεγάλο βαθμό) είναι ότι κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις πραγματικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της Καλαμαριάς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς καταψηφίζει την εισήγηση της διοίκησης, γιατί στις προτάσεις της:
· Δεν υπάρχει ούτε μια ουσιαστική αναφορά για την «επόμενη μέρα» των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των λαϊκών οικογενειών του Δήμου μας, που θα καλεστούν να πληρώσουν τις συνέπειες και αυτής της κρίσης προς όφελος των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των μεγαλοεπιχειρηματιών.
· Καμιά αναφορά σε αναγκαία μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.
· Την επαρκή κρατική χρηματοδότηση που πρέπει να αποδοθεί στους Δήμους για να στηρίξουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους (εμπόρους, επαγγελματίες) οι οποίοι ζουν με τις συνέπειες της δίμηνης ή τρίμηνης καραντίνας και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας.
· Την πρόσληψη προσωπικού για να καλυφθούν ανάγκες που υπάρχουν σε μια σειρά υπηρεσίες όπως καθαριότητας, κοινωνικές, κτλ.
Όλα αυτά δεν παραλείπονται τυχαία, απεναντίας, αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχετε καμιά πρόθεση να διεκδικήσετε την αύξηση της αναγκαίας χρηματοδότησης του Δήμου, για να ανακουφίσουν και να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες που πλήττονται άμεσα κι από αυτή την κρίση.
Οι μόνες δράσεις που προτείνονται είναι:
«Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Καλαμαριάς» με δημιουργία «brand name» και διάφορες άλλες ηλεκτρονικές και διαδικτυακές δράσεις, εκδηλώσεις, με συμμετοχή διάφορων χορηγών, διοργάνωση «λευκής νύχτας» κλπ. Προτάσεις που κατά την άποψή μας:
α) δεν πρόκειται να ωφελήσουν τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους της πόλης μας, αντιθέτως θα στρώσουν το έδαφος για την επιχειρηματική δράση των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων αλλά και του λαού γενικότερα.
β) Όλα τα δεδομένα και οι σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα», δείχνουν ότι το "μάρμαρο" για να ανακάμψει η οικονομία θα το πληρώσουν πάλι οι μικροί επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι και γενικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η πλειοψηφία των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων κλείσανε τις δουλειές τους, αναστείλανε τη λειτουργία τους και ακόμα και αυτοί που εξακολουθούνε να δουλεύουν έχουν μεγάλη μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό είναι ανεπαρκή. Αυτό που πραγματικά θα τους έδινε μια ανάσα είναι η κατάργηση του χαρατσιού του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ για τη μικρή ιδιοκτησία, η επαναφορά του αφορολόγητου, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μερικούς μήνες. Έτσι θα τους απάλλασσε, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, από το βαρύ φορτίο χρεών που κουβαλάνε στην πλάτη τους. Αντιθέτως επιλέγει να δώσει ένα πενιχρό επίδομα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα και να αναστείλει τις υποχρεώσεις τους για τρεις μήνες, τη στιγμή που οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα έχουν δουλέψει καθόλου όλο αυτό το διάστημα και άρα απλά θα συσσωρεύουνε χρέη. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση, βάζει πλάτη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, τους καναλάρχες και τους κλινικάρχες ταΐζοντάς τους με ζεστό χρήμα.
- Βρίσκετε ευκαιρία να προτείνετε «αλλαγή των χρήσεων γης» σε όλη την παραλιακή ζώνη, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για πλήρη παραχώρηση του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τον ίδιο σκοπό κρύβετε πίσω από τις γενικόλογες εκφράσεις για «διεκδίκηση της πλαζ» σαν «προμετωπίδα της ανάπτυξης του Δήμου» και την «επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής εντός του π. στρατοπέδου Κόδρα»(!)
- Λείπει παντελώς από τις προτάσεις σας το βασικό συμπέρασμα που θεωρούμε ότι βγαίνει από την εμπειρία της κρίσης της πανδημίας στον Δήμο μας. Η αναγνώριση από όλους της προσφοράς των εργαζομένων του Δήμου δείχνει και την αξία που έχει ένας εξοπλισμένος και μάχιμος δημόσιος τομέας, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα, όπως είναι η καθαριότητα. Έχουν λοιδορηθεί πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, έχουν ακουστεί πολλά και σε αυτές τις ώρες φαίνεται η αξία του να υπάρχει σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι μάχιμες δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν με έναν κεντρικό σχεδιασμό να στηρίξουν με έργα τις καθημερινές ανάγκες του λαού μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη για την «επόμενη μέρα» να συγκρουστούμε με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α) που έφεραν τους Δήμους σε αυτή την κατάσταση, με χρηματοδότηση - ψίχουλα και υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες. Είναι πια μονόδρομος η διεκδίκηση μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες και η στελέχωση όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό , χωρίς μισόλογα, υπεκφυγές και υποκριτικές φανφάρες περί «ηρώων σε καιρό πανδημίας» .
Άλλωστε, ακόμα κι αυτή η προπαγάνδα εργοδοσίας και κυβέρνησης για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που με τη δύναμή τους κινούν τα πάντα.
Και την ίδια στιγμή που εκτινάσσεται η ελαστική, κακοπληρωμένη, εποχιακή και με ημερομηνία λήξης απασχόληση και μειώνονται οι σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προτείνετε ο Δήμος να λειτουργήσει «γραφείο απασχόλησης» για «την διασύνδεση των επιχειρήσεων και των κατοίκων του Δήμου με οφέλη και για τα δύο μέρη».
Υπάρχει επίσης ανάγκη να έχουμε επάρκεια στα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα ογκώδη κλπ. Υπάρχουν κενά σε σχέση με την ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία παρέχονται τα μέσα υγιεινής και ασφάλειας στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου καθώς και στην εξασφάλιση, πραγματοποίηση και έλεγχο των τακτικών εμβολιασμών τους.
- Μαζί με τις ενέργειες που γίνονται για να ανακουφιστούν ευάλωτοι (κοινωνικοοικονομικά & ταξικά) συμπολίτες μας, ενέργειες τις οποίες έχουμε στηρίξει διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας, πρέπει να μας προβληματίζει η «επόμενη ημέρα» σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τη ζούγκλα που διαμορφώνεται από τις ΠΝΠ της Κυβέρνησης. Με τη λήξη της καραντίνας αυτές οι ΠΝΠ πρέπει να λήξουν. Πρέπει να γίνει εστία εργατικής αντεπίθεσης και μάχης η κατάργηση όλου αυτού του αντεργατικού πλαισίου που κυριολεκτικά ξεζουμίζει τους εργαζόμενους.
- Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν εξαιτίας της ανεπάρκειας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , κατάσταση για την οποία ευθύνη φέρουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημοσίων δομών Υγείας. Επίσης δεν αναφέρεστε καθόλου στις προτάσεις των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών που απαιτούν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αυτά τα αιτήματα προφανώς αφορούν και την «επόμενη μέρα» και στον Δήμο μας. Θεωρούμε ότι πρέπει ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλία προς την Κυβέρνηση και να απαιτήσει την επαναλειτουργία του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ ώστε ως δημόσιο νοσοκομείο, μακριά από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, καλύπτοντας τις ανάγκες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και την επέκταση του Αγίου Παύλου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς καλεί τον λαό της Καλαμαριάς να προετοιμαστεί από τώρα για οργανωμένη μαζική μαχητική δράση την «επόμενη μέρα», για την κατάργηση των τωρινών μέτρων και όποιων προκύψουν στην πορεία για τη διαχείριση της κρίσης.
Να διεκδικήσει γενναία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των λαϊκών στρωμάτων απαιτώντας να μη μετακυλιστούν τα νέα βάρη στις πλάτες τους.
Κατάργηση των ΠΝΠ. Ούτε βήμα πίσω από τα εργασιακά δικαιώματα που ίσχυαν πριν από την πανδημία, αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, καμία απόλυση, μόνιμη σταθερή δουλειά.
Για Κοινωνική Ασφάλιση καθολική και αποκλειστικά δημόσια, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και του απεργοκτόνου νόμου.
Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στις πολιτικές που θέλουν μετά την κρίση του κορονοϊού να έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό τοπίο στην αγορά εργασίας, εφιαλτικό για τους εργαζόμενους και κερδοφόρο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ακόμα και στις έκτακτες συνθήκες η στρατηγική του κεφαλαίου δεν αλλάζει.
Αυτή είναι η κατάσταση που ήδη διαφαίνεται και την οποία οι αιρετοί εκπρόσωποι οφείλουν να αντιπαλεύουν με προτάσεις , διεκδίκηση, πρωτοβουλίες και ενέργειές τους.