30/4/20

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ : Ανεβάζει στροφές για το κεφάλαιο

Με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» που είναι ήδη εδώ, και στην προσπάθεια ο λαός να πληρώσει και τη νέα κρίση, συνεδρίασε χτες, με τηλεδιάσκεψη, το υπουργικό συμβούλιο συζητώντας ένα «μπαράζ» νομοσχεδίων, με στόχο τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του είπε ότι «θα βρεθούμε απέναντι σε μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα». Δίνοντας τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει, βάφτισε τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση «πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις», σημειώνοντας πως «αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους». Παρέπεμψε δε και στα όσα θα ανακοινώσει σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν στον «πάγο» τις διεκδικήσεις τους, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ακολουθεί «ένα εξαιρετικά πυκνό νομοθετικό έργο από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου», ώστε «να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται», για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας ενόψει και της επερχόμενης κρίσης.
Ενώ προϊδεάζοντας για θυσίες χωρίς τέλος το λαό και περικόπτοντας κι άλλο τις προηγούμενες κυβερνητικές διακηρύξεις για γρήγορη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, είπε πως στόχος είναι «να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στην ανάκαμψη - όποτε αυτή έρθει - να είναι μία ανάκαμψη δυναμική».
Αλλωστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Βουλή δεν θα διακόψει φέτος για θερινά τμήματα, ενώ στον προγραμματισμό της από τώρα μέχρι τις 31 Ιούλη η κυβέρνηση έχει 26 νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί.
Δείχνοντας μάλιστα πως εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για επιτάχυνση του αντεργατικού τους έργου, σημείωσε ότι «αποδείξαμε αυτούς τους δύο μήνες ότι, πράγματι, πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Και αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα...». Επικαλέστηκε μάλιστα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα υποτιθέμενα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα, για τις οποίες όχι μόνο δεν είπε κουβέντα για την κατάργησή τους, αλλά τόνισε ότι «κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν».
Μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων για τη θωράκιση των ομίλων
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατόπιν, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε ήδη ένα μπαράζ νομοσχεδίων που αφορούν τις άμεσες προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ άλλων για:
-- Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων, με στόχο, όπως τον περιέγραψε ο Μητσοτάκης, «η χώρα να αποκτήσει συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική», αλλά και για «την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου», το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας!
-- Τον «εκσυγχρονισμό» της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης της γης και των αλλαγών χρήσεων γης με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, μεταξύ άλλων με την ενεργοποίηση της «Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης», την εισαγωγή του θεσμού των «πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών» κ.ά.
Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν ακόμη η υπαγωγή σε ειδικές διατάξεις αναγκαστικών απαλλοτριώσεων έργων που αποτελούν τμήματα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και το έργο διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
-- Τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», για ενσωμάτωση του ευρωενωσιακού Δικαίου και ζητήματα σχετικά με τα δίκτυα 5G, πεδίο και αυτό έντονης ενδοϊμπεριαλιστικης αντιπαράθεσης.
-- Τη θωράκιση του νομοθετικού πλαισίου για την «ταχύτερη εκδίκαση διαφορών που έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα», την ενσωμάτωση ευρωενωσιακών Οδηγιών που ανάμεσα στα άλλα εξομοιώνουν την ποινική προστασία της περιουσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Αλλά και την ένταση της καταστολής, με την υιοθέτηση των αντιδραστικών κατευθύνσεων που με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» προβλέπουν «ως ποινικά αδικήματα την οργάνωση ή με οποιονδήποτε τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία», καθώς και το γενικευμένο φακέλωμα.
-- Την «απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων» στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές δραστηριότητες κ.τ.λ., όπως ζητάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα, μεταξύ άλλων και με προβλέψεις για «σιωπηρή έγκριση», στην περίπτωση όπου οι αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες δεν διεκπεραιώσουν τον επιτόπιο έλεγχο εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, που σηματοδοτεί τεράστιους κινδύνους και για τη διατροφή του λαού.
Τέλος, συζητήθηκαν και έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ συστήθηκε και κυβερνητική επιτροπή για την αναθεώρηση του πλαισίου δημόσιων συμβάσεων.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ