20/5/20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ επί της δημόσιας διαβούλευσης για την Σ Μ Π Ε (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του γενικού σχεδιασμού της Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού)



Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς στις 18/5/2020 συνεδρίασε με θέμα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΤΑΙΠΕΔ για την ΜΑΡΙΝΑ της Καλαμαριάς, δηλαδή συζήτησε αν και πώς η ΜΑΡΙΝΑ της Αρετσούς θα παραχωρηθεί σε κάποιον επενδυτή προς «αξιοποίηση» για τα επόμενα 40-50 χρόνια. Και πήρε μια “σημαντική στην ιστορία του δημοτικού συμβουλίου”, κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου, απόφαση!
Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν μία εισήγηση του Δημάρχου, που αποδεχόταν την εκχώρηση, μία εισήγηση κοινή των παρατάξεων του κ. Μπακογλίδη, του κ. Τεμεκενίδη και του κ. Περσίδη, που επίσης συμφωνούσε με την εκχώρηση καθώς και εισήγηση του κ. Αρκούδη (ΣΥΡΙΖΑ) και της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση της εισήγησης των 3 παρατάξεων (Μπακογλίδη, Τεμεκενίδη, Περσίδη), την οποία αποδέχτηκε και η παράταξη του Δημάρχου, διατηρώντας κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις. Η απόφαση αυτή απέδειξε περίτρανα ότι οι διαφορές των εν λόγω παρατάξεων είναι αμελητέες γιατί είναι κοινός ο πυρήνας των πολιτικών τους θέσεων!

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ υποστήριξε ότι μετά από μεθοδεύσεις πολλών ετών και με ευθύνη των κυβερνήσεων και των παρατάξεων που στήριζαν τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, παραχωρείται σε επιχειρηματικά συμφέροντα ένα, εξαιρετικής ομορφιάς και σημασίας, «φιλέτο» του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς και ότι ο λαός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής δεν πρόκειται να ωφεληθεί σε τίποτα από αυτή την εξέλιξη. Η παραχώρηση αυτή έχει τη βάση της στην πολιτική που μετατρέπει όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, περιβάλλον κ.α) σε εμπόρευμα και αφαιρεί από το λαό τη δυνατότητα να τα απολαμβάνει ελεύθερα, όπως το δικαιούται.
Η πολιτική απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη αλλά για να προχωρήσει στην επόμενη φάση η υλοποίησή της απαιτούνταν η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Έτσι αυτό το ρόλο της διαμόρφωσης της συναινετικής διάθεσης και κάμψης της αντίδρασης των κατοίκων, ανέλαβε ο Δήμος.
Με την παραχώρηση, που θα συμπαρασύρει εξελίξεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο, η ΜΑΡΙΝΑ θα μετατραπεί από χώρο αναψυχής σε χώρο ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού καυσίμων για μεγάλα πολυτελή σκάφη, με στόχο να προσελκύσουν τουρίστες υψηλού καταναλωτικού προφίλ. Ο επενδυτής όμως μαζί θα πάρει και το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης και όλης της γύρω χερσαίας περιοχής κι επειδή θα έχει ως γνώμονα το μέγιστο κέρδος, θα το συνδυάσει με την εμπορευματοποίηση, με φυσικό επακόλουθο την τσιμεντοποίηση. Έτσι θα δούμε να χτίζονται κτίρια για διοικητικές λειτουργίες, για κοσμικές εξυπηρετήσεις, εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής των σκαφών, ξενοδοχεία, περιφράξεις, εμπορικά καταστήματα κλπ. Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν σαφής και δεν άφησε καμιά αμφιβολία για παρερμηνεία. «Το δημόσιο θέλει να πάρει όσα γίνεται περισσότερα, άρα πρέπει να δώσει στον επενδυτή τη δυνατότητα να κάνει αυτό που νομίζει ότι θα του φέρει τα έσοδα που προσδοκά για τα επόμενα 50-60 χρόνια» δήλωσε!
Οι ίδιοι που χθες συμφώνησαν να ιδιωτικοποιηθεί η ΜΑΡΙΝΑ, παραδέχτηκαν ότι οι κίνδυνοι από την ανοικοδόμηση είναι μεγάλοι, αφού θα αλλάξει η τοπογραφία της περιοχής και η δομή του συστήματος της θαλάσσιας αύρας (π.χ. ο πολίτης δεν θα βλέπει θάλασσα επειδή θα υψώνονται μπροστά του ογκώδη κτίρια, ξενοδοχεία, καταστήματα), αφού δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση, αφού θα εξοβελιστούν οι χώροι αθλητισμού και πολιτισμού και θα εκχωρηθούν στον ιδιώτη τα υπάρχοντα κτίρια (Ρεμέτζο, Προποντίδα, Καφενείο του Ψαρά). Ενθαρρύνουν, λένε στην εισήγηση, “... χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού” ή σε άλλο σημείο “...διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις κοινωνικών δραστηριοτήτων στους χώρους Remezzo, Προποντίδα κλπ”, οι οποίοι φυσικά δεν θα ανήκουν στο Δήμο και ο οποίος εντέλει εκλιπαρεί να χρησιμοποιούνται από το Δήμο δωρεάν! Ή ακόμη “...τα σχόλια να ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν από το Π.Δ.”. Αυτός τελικά είναι ο ρόλος του Δήμου, γνωμοδοτικός και πρόθυμος να προετοιμάζει το έδαφος για να δεχτεί ο λαός της Καλαμαριάς να του πάρουν την περιουσία που του ανήκει!!
Οποιαδήποτε εξέλιξη στην Μαρίνα όπως η παραχώρηση, θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο.
Και παρά τη σαφή διευκρίνιση του ΤΑΙΠΕΔ, η Διοίκηση του Δήμου και οι 3 παρατάξεις με τις προτάσεις τους επιχείρησαν να βάλουν περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς. Ακούγεται τουλάχιστον αστείο!!
Αυτό το γνώριζαν όλοι και η μεν παράταξη του δημάρχου καθαρά, χωρίς υπεκφυγές και για ιδεολογικούς λόγους δια των αντιδημάρχων ζήτησαν να εξετασθεί η παραχώρηση και από την πλευρά του επενδυτή (δηλ. όπως είπαν «με ασφυκτικούς όρους δεν θα συμφωνήσει κανείς και δεν θα βρεθεί επενδυτής»). Οι 3 παρατάξεις με λεονταρισμούς προσπάθησαν να κρύψουν την ουσία, δηλαδή ότι συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση καθώς και να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση στο λαό ότι το κοινωνικό καλό εξυπηρετείται μέσα από τα κέρδη του μεγαλοεπιχειρηματία. Μια θέση που όχι μόνο παραπλανά αλλά είναι και επικίνδυνη για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού.
     Συγκεκριμένα:
Η παράταξη του πρώην δημάρχου, κ. Μπακογλίδη, δεν τόλμησε καν να υποστηρίξει την απόφαση που είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2012 και είναι ακόμα σε ισχύ γιατί δεν έχει ανακληθεί, η οποία απέρριπτε το ξεπούλημα της ΜΑΡΙΝΑΣ. Εμφατικά με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr είχε πεί τότε ο κ. Μπακογλίδης “Η Μαρίνα της Αρετσούς είναι περιουσία του λαού της Καλαμαριάς, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παραλιακού μετώπου και δε μπορεί να χάσει το δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα του”. Αποκαλύφθηκε έτσι ότι η θέση που είχαν πάρει ήταν ένας ελιγμός και από τότε μέχρι τώρα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους Καλαμαριώτες, μεθόδευσαν την απαξίωση και υποβάθμιση της παραλίας και επέτρεψαν να δημιουργηθεί η αποκαρδιωτική εικόνα που αντικρύζει σήμερα ο καθένας μας.
Η παράταξη του κ. Τεμεκενίδη, ο οποίος επαίρεται γιατί δεν βλέπει με παρωπίδες τη συνεργασία του Δήμου με τους ιδιώτες, ισχυρίστηκε ότι η πρόταση των 3 έγινε γιατί υπάρχουν δεδομένα τα οποία δεν μπορεί να μην πάρει υπόψη δηλαδή αφ’ ενός τη σημερινή υποβάθμιση της παραλίας και αφ’ ετέρου το υπάρχον νομικό πλαίσιο (έτσι οι 3 διαμόρφωσαν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό  να σύρουν τη Διοίκηση στις θέσεις τους). Αγνόησε ότι υπεύθυνος για το χάλι της περιοχής είναι η παράταξη Μπακογλίδη, με την οποία τώρα κατεβάζουν κοινή πρόταση για να λύσουν το πρόβλημα που αυτή δημιούργησε. Αγνόησε επίσης ότι τα τετελεσμένα και οι αντιδραστικοί νόμοι ανατρέπονται με τη λαϊκή πάλη, υποτιμώντας τους αγώνες που έδωσε ο λαός της Καλαμαριάς για να κρατήσει το δικαίωμά του να απολαμβάνει τη θάλασσα. Ο συμβιβασμός και η αποδοχή της επιχειρηματολογίας των συστημικών παραγόντων, εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται από τα επικοινωνιακά επιτελεία ως ρεαλισμός! και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σιγά σιγά να χάνουν τα δικαιώματά τους. Και όλα αυτά στο όνομα της ανάπτυξης, κάτι που συχνά επαναλαμβάνει ο κ. Τεμεκενίδης.
Ο κ. Περσίδης με όρους “λογικής, σοβαρότητας και συναισθήματος”, όπως δήλωσε, προχώρησε στη συναίνεση με την παράταξη που ο ίδιος αποκαλούσε το 2012 συμβιβασμένους και ομολόγησε ότι ανάμεσα στην πρόταση του δημάρχου και των 3 δεν υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις.
Η παράταξη του κ. Αρκούδη (ΣΥΡΙΖΑ), αφού επισήμανε ότι ο δήμος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου πρέπει να αποφασίσει αν η ΜΑΡΙΝΑ θα μείνει ως έχει ή αν θα αξιοποιηθεί, κατέληξε στην πρόταση η ΜΑΡΙΝΑ να παραχωρηθεί στο Δήμο. Έμμεσα αποδέχεται την επιχειρηματική δράση του Δήμου, κάτι που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στη συνεργασία με ιδιωτικά συμφέροντα. Μεγάλη είναι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που, όταν είχε την εξουσία, δεν άλλαξε το νόμο Μητσοτάκη και ούτε κατάργησε το ΤΑΙΠΕΔ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ με βασικό κριτήριο το συμφέρον του λαού και απορρίπτοντας την άποψη ότι «ό,τι δημόσιο είναι ζημιογόνο και σε βάρος του λαού (πόσο ανακριβές είναι αυτό αποδείχτηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας), απέρριψε στο δημοτικό συμβούλιο κατηγορηματικά την ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ και τόνισε
Δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε
Ø Την ένταξη της περιοχής της ΜΑΡΙΝΑΣ της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς προκειμένου να διαφυλαχθεί από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα το μοναδικό τοπίο της περιοχής, το οποίο συνδυάζει την ιδιομορφία του παραλιακού βραχώδους εδάφους με την πυκνότητα, τη συνέχεια και την ποικιλία της βλάστησης.
Ø Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ø Άμεση ανανέωση, επ’ αόριστον, του χρησιδάνειου από τα ΕΤΑΔ προς τον Δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με παράλληλη διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών προς όφελος του συνόλου του λαού της Καλαμαριάς.

Το όραμά μας είναι να αξιοποιηθεί η παραλία για το κοινωνικό καλό και να γίνει πόλος έλξης για αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων, με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος!
Η πραγματοποίηση αυτού του οράματος εξαρτάται κυρίως  από τη λαϊκή θέληση και πάλη!!