5/6/20

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ : Να διαφυλαχθεί το παράκτιο μέτωπο και να μην παραχωρηθεί η μαρίνα της Αρετσούς


Απέναντι στο «τσουνάμι» των ιδιωτικοποιήσεων, απαιτείται να ξεδιπλωθεί ένα μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προάσπιση της ποιότητας ζωής. Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Πρέπει να διαφυλαχθεί από τα μεγάλα συμφέροντα το παράκτιο μέτωπο της Καλαμαριάς και να μην παραχωρηθεί η Μαρίνα της Αρετσούς.
Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα αγώνα, έστειλαν μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Καλαμαριάς, Βικέντιος Αντωνάκης και Δήμητρα Χατζή.






Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι η μαρίνα Αρετσούς αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παρά την υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Δημοτικής Αρχής, τόσο της τωρινής, όσο και της προηγούμενης.
Με βάση τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων παρατάξεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν «ανεξάρτητων»), πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πρόκειται να παραδοθεί για αξιοποίηση σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Πρόκειται να μετατραπεί από χώρο αναψυχής σε χώρο ελλιμενισμού μεγάλων πολυτελών σκαφών και σε χώρο ανεφοδιασμού καυσίμων. Όμως ο επενδυτής μαζί με τις θέσεις ελλιμενισμού παίρνει πακέτο προς χρήση και εκμετάλλευση το δικαίωμα αξιοποίησης και του χερσαίου χώρου που το περιβάλλει. Και αυτή η εκχώρηση θα έχει ως γνώμονα το μέγιστο κέρδος του επενδυτή, το οποίο είναι συνυφασμένο με την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση. Έτσι θα δούμε να χτίζονται κτίρια για διοικητικές λειτουργίες, για κοσμικές εξυπηρετήσεις, εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής των σκαφών, ξενοδοχεία, περιφράξεις, εμπορικά καταστήματα κλπ.
Επίσης κατήγγειλαν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σκόπιμη και σχεδιασμένη υποβάθμιση της πλαζ και όλων των άλλων υποδομών του παραλιακού μετώπου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στην ιδιωτικοποίηση. Και σημείωσαν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στη Μαρίνα, θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο.
Αποδομώντας και το επιχείρημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας που προβάλλεται ως το τυράκι στη φάκα, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θύμισαν ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με όρους διασφάλισης της κερδοφορίας του επενδυτή, πράγμα που σημαίνει πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα.
Τέλος κάλεσαν το λαό, να διεκδικήσει:
- Ένταξη της περιοχής της μαρίνας της Αρετσούς στα όρια Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα το μοναδικό τοπίο της περιοχής.
- Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
- Άμεση ανανέωση, επ' αόριστον, του χρησιδανείου από τα ΕΤΑΔ προς το Δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με παράλληλη διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών προς όφελος του συνόλου του λαού της Καλαμαριάς.

Πηγή:902.gr