5/6/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Κινητοποιήσεις κόντρα στα μονοπώλια που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη ζωή των εργαζομένων



Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων, εργοστασίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με κριτήριο το κέρδος σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας, της ζωής των κατοίκων της πόλης.

Την ίδια ώρα και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ προχωρούν σε πολύμορφες παρεμβάσεις και εκδηλώσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το λαό της κάθε περιοχής.

Στη δυτική πλευρά λειτουργούν τα εργοστάσια της ΤΙΤΑΝ και των ΕΛΠΕ 


Στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, η λειτουργία του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ αλλά και των ΕΛΠΕ δεν επιβαρύνει μόνο τις εργατικές συνοικίες αλλά ολόκληρη την πόλη, αφού ο αέρας δεν έχει σύνορα. 
Το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ εν μέσω πανδημίας σε αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και Περιφέρειας αδειοδοτήθηκε για την καύση απορριμμάτων, που αποτελεί «γρανάζι» κερδοφορίας για τις τσιμεντοβιομηχανίες και το κεφάλαιο αλλά φέρνει ακόμα πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές της, αφού η καύση των RDF/SRF έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και την εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων μεγάλης τοξικότητας, τις διοξίνες και τα φουράνια, όπως και άλλων βλαπτικών ρύπων.

Οσον αφορά τη λειτουργία των ΕΛΠΕ, η δυσοσμία και η ρύπανση έχουν κάνει αφόρητη τη ζωή των κατοίκων, που απαιτούν την απομάκρυνση του εργοστασίου από τον αστικό ιστό, διακοπή της λειτουργίας του στο μεσοδιάστημα, επαρκή στελέχωση του κέντρου Υγείας Κορδελιού, εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών και μέριμνα προστασίας σε ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος.



Ανεμογεννήτριες μέχρι και στο Σέιχ Σου

Με τον τελευταίο νόμο για τον εκσυγχρονισμό της «περιβαλλοντικής νομοθεσίας» δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμη και στο Σέιχ Σου, αν αυτό «επιθυμήσουν» τα μονοπώλια στις ΑΠΕ, ενώ σε αυτόν περιλαμβάνονται πλήθος διατάξεων που διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στα δάση.
Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης «διαχειριστικής ικανότητας» και ορισμένων καθυστερήσεων. Είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής συσσώρευσης προβλημάτων μιας συγκεκριμένης δασικής πολιτικής, που εφαρμόζουν επί χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις. Έτσι δεν διασφαλίστηκε η απαραίτητη χρηματοδότηση και το προσωπικό για την υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωμένης προστασίας διαχείρισης και οικολογικής ανόρθωσης του δάσους.
Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου είναι ο βασικός πνεύμονας σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης. Είναι βασική διέξοδος για την κάλυψη της κοινωνικής ανάγκης ήπιας αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων, επαφής με το φυσικό περιβάλλον.
Την Παρασκευή 5/6, στις 6.30 μ.μ., εκδρομή στο δάσος του Σέιχ Σου και συζήτηση με θέμα «Τα κέρδη τους μολύνουν τη ζωή μας» από την ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η μαρίνα της Αρετσούς ανήκει στο λαό της Καλαμαριάς

Στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, η μαρίνα της Αρετσούς αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παρά την υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Δημοτικής Αρχής, τόσο της τωρινής όσο και της προηγούμενης.
Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής, προβλέπουν ότι η μαρίνα Αρετσούς πρόκειται να μετατραπεί από χώρο αναψυχής σε χώρο ελλιμενισμού μεγάλων πολυτελών σκαφών και σε χώρο ανεφοδιασμού καυσίμων. Ο επενδυτής μαζί με τις θέσεις ελλιμενισμού παίρνει πακέτο προς χρήση και εκμετάλλευση το δικαίωμα αξιοποίησης και του χερσαίου χώρου που το περιβάλλει. Η εκχώρηση, αυτή, θα έχει ως γνώμονα το μέγιστο κέρδος του επενδυτή, το οποίο είναι συνυφασμένο με την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση. Έτσι θα δούμε να χτίζονται κτίρια για διοικητικές λειτουργίες, για κοσμικές εξυπηρετήσεις, εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής των σκαφών, ξενοδοχεία, περιφράξεις, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
«Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους», επισημαίνει η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΚΚΕ - ΚΝΕ.
Πηγή:902.gr