5/4/21

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : Κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στην αιφνιδιαστική απόφαση εξαίρεσης της πόλης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Πρόταση ψηφίσματος για την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης (μαζί με την Κοζάνη και την Αχαΐα) από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ήταν και αιφνιδιαστική και προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το κράτος ώστε άμεσα να ανοίξουν με ασφάλεια τα μαγαζιά, να μη επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο καθώς είχαν προετοιμαστεί για τις γιορτές του Πάσχα».

Αναλυτικά η πρόταση ψηφίσματος: 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θεωρεί απαράδεκτη την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τρεις περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαία) από το μέτρο ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Τα επαναλαμβανόμενα λοκντάουν που δεν αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού, δεν είναι μια λάθος ή παλινωδία της κυβέρνησης. Η ίδια τα επιβάλλει, ομολογώντας την αδυναμία του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες χιλιάδων κρουσμάτων και θυμάτων της πανδημίας αλλά και αρνούμενη επίμονα να ενισχύσει αποφασιστικά, σχεδιασμένα και γενικευμένα τα υγειονομικά μέτρα: Μαζικές προσλήψεις στη δημόσια υγεία, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους, χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες, συστηματικά - γενικευμένα τεστ σε όλο το πληθυσμό, με προτεραιότητα στις κύριες πηγές υπερ-μετάδοσης του ιού, τους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.), τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΘ) κ.λπ. Η έλλειψη μέτρων οδηγεί σε διαρκές κλείσιμο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια αν αυτά είχαν εφαρμοστεί.

Το λιανεμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι και "μικροί" των κλάδων εμπορίου και εστίασης, μετά τα συνεχή λοκντάουν οδηγούνται -σε μεγάλο ποσοστό- σε συρρίκνωση και πολλά λουκέτα ακόμα και στη περίπτωση λήξης των περιοριστικών μέτρων καθώς στις συνέπειες της προηγούμενης δεκαετίας κρίσης καλούνται να υποστούν τις συνέπειες και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που απλά επιταχύνθηκε από τον κορονοϊό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το κράτος ώστε ΑΜΕΣΑ να ανοίξουν με ασφάλεια τα μαγαζιά, να μη επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο καθώς είχαν προετοιμαστεί για τις γιορτές του Πάσχα.

Η σύσταση για "ψυχραιμία" και η οικονομική ενίσχυση που εξαγγέλθηκε από τη κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατη για την αντιμετώπιση του συνόλου των επιπτώσεων στο εμπόριο, δεν αφορά στην εστίαση, με θύματα κυρίως τους "μικρούς" των κλάδων αυτών και βεβαίως τους χιλιάδες εργαζόμενους σ’ αυτούς που βιώνουν ή απειλούνται με ανεργία, γενίκευση της ελαστικής εργασίας, απώλεια και των τελευταίων δικαιωμάτων που τους απέμειναν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, πέρα από τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα πρόσκαιρης ελάφρυνσης του εμπορίου, ζητά:

Την άμεση αντιμετώπιση της "πηγής του κακού", με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας (προσλήψεις, επιτάξεις, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, μαζικά τεστ με ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη των πολιτών κ.λπ.).

Την επίταξη Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις αστικές συγκοινωνίες.

Το άνοιγμα των μαγαζιών με την ταυτόχρονη λήψη όλων των παραπάνω υγειονομικών μέτρων (μαζικά τεστ, clickaway, clickinside).

Πέραν της εξαγγελθείσης από τη κυβέρνηση εφάπαξ ενίσχυσης (που πρέπει να καταβληθεί άμεσα, μέσα στο Απρίλιο) το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να νομοθετηθεί από την ίδια η οικονομική ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, όπως:

Η χορήγηση από το κράτος αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ για το 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, για κάθε μήνα από τον Οκτώβριο 2020 και για όσο διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η αποζημίωση αυτή να απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, να είναι ακατάσχετη, να μη συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο, νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, οργανισμούς τοπικής διοίκησης, να είναι ακατάσχετο και να μη συμψηφίζεται με οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα.

Ζητά τη παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάγωμα και μείωση των οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Τα ποσά που χορηγήθηκαν και θα χορηγηθούν μέσω του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μην επιστρέφονται.

Απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Να επιτρέπεται το Δημοτικό Συμβούλιο, να απαλλάσσει από δημοτικά τέλη (τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ενοίκια για εγκαταστάσεις των ΟΤΑ) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές καθώς ουσιαστικά εξοβελίζει από αυτές τους παραγωγούς και μικρούς εμπόρους και ενισχύει τη παρουσία σ’ αυτές οργανωμένων επιχειρήσεων.

Για τους εργαζόμενους, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη ανεργία και τα ψίχουλα των 534 ευρώ ή να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο λόγω έλλειψης μέτρων και μετράνε θύματα, να ελεγχθούν επιτέλους οι χώρο δουλειάς (και με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας). Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, πρόστιμα κ.λπ. που εισπράττονται απευθείας από το δήμο ή μέσω των λογαριασμών ενέργειας οι άνεργοι, οι ημι-απασχολούμενοι σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε "αναστολή σύμβασης" από την έναρξη της πανδημίας και μετά και για όσο διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα. Να παρθούν μέτρα προστασίας της εργασίας, των δικαιωμάτων τους και της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων».