1/2/22

Μαζική εξόρμηση - παρέμβαση για το πρώην στρατόπεδρο Κόδρα

 Μαζική εξόρμηση - παρέμβαση στην βιολογική λαϊκή αγορά έξω από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι Κομματικές Οργανώσεις Καλαμαριάς του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν προγραμματίσει, προβάλλοντας το αίτημα το πρώην στρατόπεδο να αποδοθεί στο λαό της περιοχής και να γίνει πάρκο - χώρος πρασίνου.



Με το κεντρικό πανό να αναγράφει «Μας καταστρέφουν τη γη και τη ζωή - Το σύστημά τους θέλει ανατροπή», και μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κάλεσαν το λαό να περάσει στη δράση, μέσα από έναν μεγάλο συντονισμό σωματείων και φορέων της περιοχής διεκδικώντας:

- Να αποδοθεί το σύνολο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο δήμο Καλαμαριάς

- Να φύγουν άμεσα οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ

- Να γίνει πάρκο - χώρος πρασίνου με δυνατότητα υποδοχής αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χαρακτηρισμένο ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας. Επαρκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και λειτουργία του, χωρίς καμιά εμπορευματική λειτουργία.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία κατοχυρώνει 20,5 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, υπέρ του «Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών» (ΑΟΟΑ). Με την απόφαση αυτή στην πραγματικότητα ακυρώνεται ο χαρακτηρισμός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα ως χώρος «αστικού πρασίνου» και ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση του σε ιδιωτικά συμφέροντα, για δόμηση και επιχειρηματική αξιοποίηση.

Η συγκεκριμένη έκταση των 20,5 στρεμμάτων είχε παραχωρηθεί στον ΑΟΟΑ από το κράτος, την περίοδο της δικτατορίας. Χαρακτηρίζεται ως έκταση «φιλέτο» που ξεκινά από την συμβολή των οδών Παπάγου και Σοφούλη και εκτείνεται μέχρι τη Βιολογική αγορά της Καλαμαριάς.

Ο Βικέντιος Αντωνάκης, δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέδειξε ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης όλου του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μια πολιτική με την οποία συμφωνούν και οι διοίκηση του δήμου αλλά και η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, παρά τις όψιμες και υποκριτικές αντιδράσεις τους (δείτε ΕΔΩ βίντεο)

Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πρώην στρατόπεδο Κόδρα ανήκει στο λαό και δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παραχώρησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα.


Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Κόδρα ανήκει σε όλους εμάς, στο λαό της Καλαμαριάς! Επρεπε να είχε ήδη δοθεί και να αξιοποιούνταν για τις λαϊκές ανάγκες εδώ και δεκαετίες, να αποτελεί ανάσα πρασίνου και χώρο αναψυχής.

Τόσο η προηγούμενη, όσο και η νυν δημοτική αρχή, που κόμπαζαν για την παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου στον Δήμο, έχουν ευθύνη, για το ότι δεν έχουν διεκδικήσει την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα: Αυτός ο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για την Ανατολική Θεσσαλονίκη να ρημάζει, αφού τον αντιμετωπίζουν ως "φιλέτο" για επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε αντίθεση με τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Και βέβαια τα όποια "συμφέροντα" έχουν το βλέμμα στραμμένο στο Παλατάκι και στην πλαζ για την οποία μάλιστα ζητούν ενοίκιο».

Αναδεικνύει ότι η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί αρνητική εξέλιξη, όμως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Καθώς προηγήθηκε, η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, όπου αποκαλύφθηκε ότι η κυριότητά του γίνεται αντικείμενο «παζαριού» για τη μοιρασιά των χώρων του μεταξύ διαφορετικών κρατικών θεσμών με επιδίωξη ο καθένας να επωφεληθεί και σε κάτι. Ενα «παζάρι» που συνοδεύεται με τα μεγάλα λόγια περί «προσέλκυσης τουρισμού» και «οικονομικής ανάπτυξης» και που μόνο οι κομμουνιστές εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλαν.

Σημειώνει επίσης τις ευθύνες της διοίκησης του Δήμου και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις, θυμίζοντας ότι «στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγους μήνες πριν, η δημοτική αρχή Δαρδαμανέλη, με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των λεγομένων "ανεξάρτητων" Τεμεκενίδη και Περσίδη, συναίνεσε στην παραχώρηση της μαρίνας σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμα και για το χερσαίο κομμάτι της περιοχής!».

Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί το λαό της Καλαμαριάς να μην χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο. «Να γυρίσει τη πλάτη του απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος, που όπως έδειξε και η πρόσφατη πείρα με την κακοκαιρία στην Αττική, λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά μόνο για την προστασία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Να γυρίσει τη πλάτη σε όλους τους επίδοξους σωτήρες. Και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη είτε στους σημερινούς είτε στους προηγούμενους διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας».