3/5/22

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΡΙΑΛ «ΜΑΡΙΝΑ ΑΡΕΤΣΟΥ»

 


Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι οι εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς , με την προκήρυξη διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση της Μαρίνας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι η καπιταλιστική «ανάπτυξη» στην πράξη. Αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα εφαρμογής της πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων, των κατευθύνσεων του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης, της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» που στηρίζει όλο το φάσμα των αστικών δυνάμεων από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ΜΕΡΑ25, τους Οικολόγους κλπ. Αυτής της ίδιας «πράσινης ανάπτυξης» που οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια, σε εκτίναξη των τιμών, σε παραπέρα ενεργειακή εξάρτηση με τον λογαριασμό να στέλνεται στα μόνιμα υποζύγια, στα λαϊκά νοικοκυριά.

 

Με τις ευλογίες της διοίκησης του Δήμου και την ουσιαστική συναίνεση των υπόλοιπων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης)  είχε «ανάψει το πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση, αγνοώντας τον λαό της Καλαμαριάς. Παρά τις διαφωνίες σε ζητήματα διαδικασίας, διαχείρισης του ζητήματος, στην ουσία όλοι συμφωνούσαν με την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς, και του φιλέτου της παραλίας που καλύπτει,  σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσφατης απόφασης τους Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την προκήρυξη του διαγωνισμού, για καθαρά διαδικαστικούς λόγους, όλες οι παραπάνω δυνάμεις βρήκαν μια ακόμη ευκαιρία να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Ο καθένας ερμηνεύει τη συγκεκριμένη απόφαση… όπως τον εξυπηρετεί.

·        Ο Δήμαρχος  μιλάει για «μια μεγάλη ευκαιρία από μεριάς ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου να αναδιαμορφώσουν έναν διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τους όρους του δήμου»,

·        ο δε κ. Τεμεκενίδης σε δήλωση του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση «δικαιώνει πανηγυρικά» τη θέση της παράταξής του, ενάντια στη «τσιμεντοποίηση» του παραλιακού μετώπου.

 

Βέβαια ότι γράφει δε ξεγράφει τόσο απλά.

Όλοι αυτοί που θέλουν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές του λαού της Καλαμαριάς, πολιτικά στήριξαν διαδοχικές κυβερνήσεις και μια αντιλαϊκή πολιτική η οποία έχει δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου για επιχειρηματική αξιοποίηση για έναν αιώνα. Είναι αυτοί που έδωσαν χρόνο στο ΤΑΙΠΕΔ, με «ορισμένες παρατηρήσεις» τους, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Και για άλλη μια φορά, επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό του λαού της Καλαμαριάς. Σαν εργαλείο χρησιμοποιείται η πρόταση για δημοψήφισμα το οποίο στο όνομα της υποτιθέμενης δημοκρατικής έκφρασης θα θέσει το εκβιαστικό και ψεύτικο δίλλημα για το λαό μας «ιδιωτικοποίηση με τους όρους της ΣΜΠΕ ή με τους όρους που βάζει η πρόταση της διοίκησης και στηρίζουν οι υπόλοιποι».

ΟΜΩΣ το πραγματικό δίλλημα …είναι

… ιδιωτικοποίηση – αξιοποίηση προς όφελος των επενδυτών που μπορεί να γίνεται και με εμπλοκή του Δήμου ή αξιοποίηση προς όφελος του λαού, η οποία έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις ;

Και όσο για τον απαράδεκτο εκβιασμό ότι αν δεν μπει ιδιώτης ή αν δε λειτουργήσει με συγκεκριμένα κριτήρια καπιταλιστικής κερδοφορίας θα παραμείνει η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, τους τον επιστρέφουμε και καλούμε το λαό της περιοχής να τον πετάξει στα σκουπίδια. Τολμάνε και μιλάνε, αυτοί που τόσα χρόνια κυβερνούν, έχουν στα χέρια τους τις διοικήσεις Δήμων και Περιφέρειας και είναι δικιά τους ευθύνη η απαράδεκτη κατάσταση στην πλαζ, στο Κόδρα, στο Κυβερνείο.


Ο λαός της Καλαμαριάς δεν πρέπει να εφησυχάσει. Όλο αυτό το διάστημα σωματεία και φορείς της πόλης μας οργάνωσαν μια σειρά δράσεις ενάντια στην παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Άσκησαν πίεση στην διοίκηση του Δήμου, έδειξαν τη δύναμη που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και διεκδικεί. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε κάθε περίπτωση, θα καθυστερήσει τα σχέδια τους.


Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παράδοση της "γης και του ύδατος" στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο βωμό της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.


Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε:


-Την ένταξη της περιοχής της Μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς.

-Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

-Άμεση ανανέωση, επ αόριστον,  του χρησιδάνειου από τα ΕΤΑΔ προς τον Δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με παράλληλη διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών προς όφελος του συνόλου του λαού της Καλαμαριάς.


Το όραμά μας είναι να αξιοποιηθεί η παραλία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και σύντομα να γίνει πόλος έλξης για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό, ακόμα και για κολύμπι.


Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων  τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.