12/1/24

ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ

 Η ανώτατη εκπαίδευση «δεν πωλείται» το μήνυμα το μαζικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Πηγή 902.gr

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έστειλε το μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων στα πανεπιστήμια, που κατέκλυσαν το μεσημέρι της Πέμπτης το κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας «Πτυχία με αξία» και «δωρεάν σπουδές».

Με τη μαζική τους συμμετοχή, φοιτητές και μαθητές δήλωσαν το «παρών» στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέδειξαν τις πραγματικές ανάγκες τους, έστειλαν το μήνυμα ότι όλα κρίνονται στους δρόμους. Μαζική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, μαζικών φορέων, συνδικάτων και ομοσπονδιών. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά.

Το συλλαλητήριο στα Προπύλαια ξεκίνησε με ομιλίες εκπροσώπων Φοιτητικών Συλλόγων και μαθητών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της Ομσπονδίας Γονέων Αττικής.

Συγκεκριμένα, μίλησαν οι: 

Αγγελος Θωμόπουλος, Πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων ΕΜΠ (δείτε εδώ βίντεο).

Φωτεινή Γραμματικόγιαννη, 15μελές 59 ΓΕΛ Αθήνας (δείτε εδώ βίντεο)

Πάνος Σπηλιόπουλος, Πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ (δείτε εδώ βίντεο)

Ρόδω Σοφού, 15μελές ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου (δείτε εδώ βίντεο)

Θανάσης Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών του ΠαΔΑ (δείτε εδώ βίντεο)

Λάιλα Ελ Φαρ Πατούνα, 15μελές Μουσικό Ιλίου (δείτε εδώ βίντεο)

Ανδρέας Καργόπουλος, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ (δείτε εδώ βίντεο)

Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής (δείτε εδώ βίντεο)

Στη συγκέντρωση ακούστηκε για πρώτη φορά και το τραγούδι που συνέθεσαν οι «Υπεραστικοί», με τίτλο «16», στέλνοντας το δικό τους μήνυμα υποστήριξης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία μαζική και μαχητική πορεία προς της Βουλή, με τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας να δονούνται από το σύνθημα «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» που φώναζαν τα μπλοκ των φοιτητικών Συλλόγων, με τους μαθητές να απαντούν: «Εμάς και τους γονείς μας μας βλέπουν πελατεία, εμείς διεκδικούμε δωρεάν Παιδεία».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, μαζικοί φορείς, συνδικάτα και ομοσπονδίες. Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία και των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ, που βρίσκονται και αυτοί απέναντι στο νομοσχέδιο.

Η πορεία κορυφώθηκε στο Σύνταγμα, μπροστά από την Βουλή όπου φοιτητές, σε μία συμβολική κίνηση, κρατώντας πικέτες έστειλαν μήνυμα ότι η ανώτατη εκπαίδευση «Δεν πωλείται».

Πατήστε εδώ για το video