30/5/24

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 - Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Β. ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Β. ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 27-05-2024




Φίλες και φίλοι

Απευθυνόμαστε και από αυτό το βήμα πλατιά στο λαό της Καλαμαριάς, σας καλούμε όλους στις ευρωεκλογές να κάνετε αυτό που σκέφτεστε! Να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε!

Γιατί μόνο η ψήφος στο Κ.Κ.Ε θα δώσει αποφασιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο λαός μας, θα είναι η μόνη απάντηση σε όσους θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, μιλώντας περί δήθεν χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Είμαστε εδώ στην Καλαμαριά, όπου στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι το ΚΚΕ κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνώντας στο κέντρο της Καλαμαριάς το 10%, έχοντας μόλις 70 ψήφους διαφορά από το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.

Πάμε τώρα λοιπόν να κάνουμε το επόμενο βήμα! Πάμε να βάλουμε τα δυνατά μας για να είναι στις 9 Ιούνη το ΚΚΕ τρίτο κόμμα στην Καλαμαριά με ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό, ψήφο - ψήφο μέχρι το τέλος για να δούμε πιο πολλά χαμογελαστά πρόσωπα την επόμενη μέρα!

Και φυσικά, για εμάς, η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο είναι σημαντικός μετρήσιμος δείκτης. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο είναι η όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ και στο λαό της Καλαμαριάς, η αύξηση του κύρους που χρόνια τώρα έχει κατακτήσει το Κόμμα μας στη συνοικία αυτή, που κάποτε της έδωσε το χαρακτηρισμό "κόκκινη Καλαμαριά"!

Ας πάμε λοιπόν να κοκκινίσουμε και πάλι την κάλπη, να γεμίσει με χιλιάδες κόκκινα ψηφοδέλτια στις 9 Ιούνη!!

Όλα τα άλλα κόμματα, ενώ μιλάνε για δήθεν χαλαρή ψήφο, την ίδια στιγμή ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του λαού να πέσει σε ανώδυνα για το σύστημα ρυάκια. Σε αυτή την κατεύθυνση  δουλεύουν μεθοδευμένα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρουσία στην Καλαμαριά του Ανδρουλάκη πρόσφατα, του Μητσοτάκη, παλιότερα, του  Κασσελάκη, του Χαρίτση και πάει λέγοντας. Τι κοινό έχουν οι επισκέψεις τους; Ενδιαφέρονται τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας; Ποιον κοροϊδεύουν;

Η αλήθεια είναι μία: Το πώς όλες αυτές οι δυνάμεις τοποθετούνται απέναντι στα λεγόμενα τοπικά προβλήματα είναι ακόμη ένας λόγος για να τους γυρίσει την πλάτη ο λαός της Καλαμαριάς!

Πανηγυρίζει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και διαφημίζει ότι δήθεν θα εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα στο Παλατάκι, προωθώντας ως λύση την επωφελέστερη διαχείριση του, μέσα από τη Βουλή και το ΤΑΙΠΕΔ!!! Γελάνε και οι πέτρες!!

Δηλαδή, πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι, αφού τη διαχείριση στο Παλατάκι θα την αναλάβει η Βουλή όπου η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων πλην ΚΚΕ με τον ένα η τον άλλο τρόπο, ενεργά ως κυβερνήσεις ή και με ανοχή ως αντιπολίτευση, έχουν ξεπουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας ακριβώς ως  εργαλείο το ΤΑΙΠΕΔ; Και το τι σημαίνει ΤΑΙΠΕΔ το είδαμε και στη Μαρίνα.

Στα σχέδια εμπορευματοποίησης των δημοσίων χώρων στην Καλαμαριά ήταν η ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς, μέσα από προκήρυξη διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, για εύρεση επενδυτή. Φυσικά το ξεπούλημα παρουσιάστηκε  ως «ευκαιρία» για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, και σε αυτό η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι παλαιότερες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρίσκουν αρωγούς και στις τοπικές διοικήσεις.

Μάλιστα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ θέτουν δήθεν ως κόκκινες γραμμές τους το ζήτημα της τσιμεντοποίησης, το να μη χτιστεί το παραλιακό μέτωπο ή να είναι χαμηλός ο συντελεστής δόμησης. Προσπαθεί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του παραλιακού μετώπου, για να μπορέσει προφανώς να προσεγγίσει πάλι τον κόσμο που χρόνια τώρα του γύρισε την πλάτη. Το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση προσυπόγραψε το ξεπούλημα της παραλίας, που απροκάλυπτα δηλώνει ότι η διαφωνία του με την κυβέρνηση αφορά μόνο στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων του ταμείου ανάπτυξης!! Αυτά τα είπε ο κ. Ανδρουλάκης στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Καλαμαριά, δεν τα λέμε εμείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει επίσης για καλύτερη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ οι δυνάμεις του στην τοπική διοίκηση αποδέχονταν την ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα στο παραλιακό μέτωπο. Αλλά και η ΝΕΑΡ επίσης εμφανίζεται θεματοφύλακας του δημόσιου χώρου, τα στελέχη του όμως, που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και έχουν παρουσία στην Καλαμαριά αποφεύγουν να τοποθετηθούν πάνω στο ζητούμενο, στο αν δηλαδή και αυτοί αποδέχονται την επιχειρηματική δραστηριότητα στο παραλιακό.

Και να μην ξεχνάμε φυσικά ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της «ανάπτυξης» των επιχειρηματικών ομίλων είναι βασική ευρωπαϊκή επιταγή. Ο ισχυρισμός όμως για τα πολλαπλά οφέλη της τοπικής κοινωνίας από τις επενδυτικές κινήσεις, θρυμματίζεται από την ίδια την πραγματικότητα. Όχι μόνο δε θα έχουμε διεύρυνση και αναβάθμιση του ελεύθερου χώρου της παραλίας αλλά αυτός θα περιοριστεί και θα είναι πλήρως εμπορευματοποιημένος, μια που προκρίνεται μέγιστη συνολική εκμετάλλευση 15 στρεμμάτων για κατοικίες, ξενοδοχείο, εμπορικές χρήσεις.

Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν είναι σε όφελος τίνος θα γίνει η αξιοποίηση, σε όφελος του λαού της Καλαμαριάς ή των «επενδυτών» για την αύξηση της κερδοφορίας των κεφαλαίων τους. Τα περί «ανάπτυξης για όλους» αποτελούν κούφια λόγια, είναι ανάπτυξη για τους λίγους.

Την ίδια στιγμή κομπάζει ο ΣΥΡΙΖΑ 1 και ο ΣΥΡΙΖΑ 2 για την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα στο Δήμο Καλαμαριάς, επί της κυβέρνησης του. Το ακούμε στις παρεμβάσεις και τοπικών στελεχών τους. Δεν μας λένε όμως ότι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Κόδρα έπρεπε να είχε ήδη δοθεί και να αξιοποιούνταν για τις λαϊκές ανάγκες εδώ και δεκαετίες, να αποτελεί ανάσα πρασίνου και χώρος αναψυχής. Δεν μας λένε ότι παρά τα πανηγύρια, όλα αυτά τα χρόνια δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ ούτε από την δικιά τους κυβέρνηση, ούτε από την τωρινή, από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση του χώρου προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, ούτε φυσικά αποτελεί επιλέξιμο έργο για την «πράσινη» δήθεν πολιτική της ΕΕ! Αναρωτιόμαστε εύλογα, μήπως και για το Κόδρα περιμένουν τον επενδυτή που θα φέρει την περιβόητη ανάπτυξη;;

Μήπως με τον ίδιο τρόπο δεν αντιμετωπίζονται από αυτά τα κόμματα χώροι όπως η πλαζ Αρετσούς, όπου θέλουν να βάλει ο λαός το χέρι στην τσέπη, καθώς για να παραχωρηθεί στο Δήμο, η ΕΤΑΔ ζητάει ενοίκιο!

Ή μήπως να πούμε για τις εκτάσεις στο Καραμπουρνάκι που είναι στα χέρια ιδιωτών  ενώ θα έπρεπε να αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ο Δήμος δε διαθέτει ίδιους πόρους, δεν διεκδικεί κιόλας όμως για να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, που θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ προφανώς δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε ένα ευρώ για τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ η λύση που προτείνουν ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ είναι – τι άλλο;- καλύτερη διαχείριση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης!! Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…!!!

Και από αυτό το βήμα δηλώνουμε λοιπόν ότι για εμάς η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στο σύνολό του μπορεί να διασφαλιστεί μόνο χωρίς τους επενδυτές, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα, αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Και αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτή είναι η μόνη και πραγματική «Κόκκινη γραμμή» που παλεύουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

 

Φίλες και φίλοι

Πάει πολύ να ακούμε εκπροσώπους της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων κομμάτων, να λένε ότι βάζουν δήθεν τον πολίτη στο επίκεντρο. Ας πάρουμε το παράδειγμα της υγείας. Για αυτούς, η υγεία του λαού μας είναι εμπόρευμα κοστοβόρο. Ο λαός της Καλαμαριάς το έχει βιώσει αυτό. Όταν εν μια νυκτί έκλεισε το Παναγία, και καμία από αυτές τις δυνάμεις που το παίζουν φιλολαϊκές και δήθεν αριστερές, δεν συζήτησε καν την επαναλειτουργία του. Το αντίθετο μάλιστα, σφυρίζουν αδιάφορα  στα σχέδια για μετατροπή του οικοπέδου σε 5άστερο ξενοδοχείο που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στο παρασκήνιο!

Την ίδια στιγμή, το Νοσοκομείο του Αγίου Παύλου έχει σοβαρά προβλήματα σε κτηριακές υποδομές, με τα σχέδια για επέκταση του να παραμένουν στα χαρτιά εδώ και μια δεκαετία. Και όλα αυτά, ενώ έχουν κλείσει τα τοπικά πολυϊατρεία στην Καλαμαριά και επιβαρύνθηκε η κατάσταση από το κλείσιμο του Παναγία και ενώ χρόνια τώρα φορείς και σύλλογοι και εδώ δίνουν μάχη για να παρθούν μέτρα για τη βελτίωση της υγείας του λαού μας.

Αντίστοιχη και η κατάσταση στην παιδεία. Ζητούν από το λαό να τους δείξει εμπιστοσύνη οι δυνάμεις αυτές που χρόνια τώρα, εναλλασσόμενοι στην κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση δεν έκαναν το απλό, να παρέχουν χρηματοδότηση για την ανέγερση λυκείου σε χαρακτηρισμένο για το σκοπό αυτό χώρο. Να μην ξεχνάμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική προσχολική αγωγή χωρίς να εξασφαλιστεί ούτε το στοιχειώδες, οι χώροι που θα στεγαστούν τα νήπια, πετώντας το μπαλάκι στους δήμους και οδηγώντας τα παιδιά μας σε προκάτ νηπιαγωγεία.

Αλήθεια λοιπόν, ποιος περιμένει ακόμα από αυτές τις δυνάμεις να υπερασπιστούν τις ανάγκες του λαού στο ευρωκοινοβούλιο; Ούτε κατά διάνοια!

Απευθυνόμαστε τέλος σε αυτήν την προσφυγική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, σε αυτή τη γειτονιά που μεγαλώσαμε με τις ιστορίες των ξεριζωμένων παππούδων μας από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία και μάθαμε από πρώτο χέρι τι θα πει πόλεμος και προσφυγιά τι θα πει να σκοτώνονται οι λαοί για τ αφέντη το φαΐ και οργιζόμαστε με τις εικόνες των δολοφονημένων παιδιών και γυναικών στη Γάζα, με το μακελειό του ουκρανικού και του ρώσικου λαού, δύο λαών που ζήσαν για δεκαετίες ειρηνικά και μεγαλούργησαν στη Σοβιετική Ένωση! και σας λέμε : Τι σχέση έχει ο περήφανος λαός του Πόντου, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη που μιλάει για το ΝΑΤΟ και στάζει μέλι λέγοντας ότι είναι μια "ιερή αμυντική συμμαχία";

Αυτοί που στήριξαν ως κυβέρνηση το κράτος του Ισραήλ συνάπτοντας στρατηγικές συμφωνίες με τους δολοφόνους, ψήφισαν το φθινόπωρο στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του κράτους - τρομοκράτη του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό που για δεκαετίες δολοφονεί, φυλακίζει, κατέχει τη γη του. Και τώρα θυμήθηκαν μετά από 36.000 νεκρούς να παν στην Παλαιστίνη δυο βδομάδες πριν τις εκλογές και να μιλάει προκλητικά ο Κασσελάκης πάλι για ανθρωπιστική τραγωδία λες και είναι φυσικό φαινόμενο η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος και τον στρατό του Ισραήλ.

Τι σχέση έχει ο ποντιακός προσφυγικός ελληνισμός με το Κόμμα του Βελόπουλου, που πίσω από τις διάφορες φανφάρες για να λανσάρεται δήθεν αντισυστημικός, κρύβει την ταύτιση και τη στήριξή του στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στον Ζελένσκι;

Το κόμμα του Βελόπουλου είναι αυτό που με πρόσφατες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ζητάει από την κυβέρνηση η ΠΥΡΚΑΛ να αξιοποιηθεί για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία! Ζητάει τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας να ενταχθούν σε πρόγραμμα της ΕΕ για τις ανάγκες στον πόλεμο της Ουκρανίας!

Διαφημίζει τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για τη στήριξη στο Ζελένσκι ενώ ο ίδιος με ερώτησή του ζητάει να μάθει απλά το όφελος του ελληνικού δημοσίου από την αποστολή οπλισμού στο Ζελένσκι!

Αλλά, τι να περιμένει κανείς από το Βελόπουλο που ψήφισε το 1ο μνημόνιο, που στήριξε ως στέλεχος στη ΝΔ μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ την κυβέρνηση Παπαδήμου που έφερε το 2ο μνημόνιο;

Μούφα αντισυστημικός, δηλαδή, ανάμεσα σε διάφορους άλλους που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, αφού πρώτα έβγαλαν τη βρώμικη δουλειά για το σύστημα.

Δεν χωράν σε αυτές τις γειτονιές τέτοιοι ρατσιστές που τα στελέχη του χαρακτηρίζουν κάθε μετανάστη πρόσφυγα ως λάθρο και συγχαίρουν αν δεν συμπράττουν με τους κυνηγούς κεφαλών στον Έβρο. Το ξέρουν ότι δεν έχουν καμία θέση στην προσφυγική Καλαμαριά και αυτοί και οι άλλοι τα απομεινάρια της ναζιστικής ΧΑ, τα άλλα τσιράκια του συστήματος και των αφεντικών που τολμάν μόνο νύχτα να βγουν για να βανδαλίσουν το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ οι θρασύδειλοι όταν δεν τους βλέπει κανείς, γιατί ξέρουν και φοβούνται ότι όχι εμείς ο ίδιος ο λαός της Καλαμαριάς θα τους πάρει στο κυνήγι και θα τους στείλει και πάλι στον αγύριστο. 

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, πρέπει το ΚΚΕ να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά στις Ευρωεκλογές της 9ης του Ιούνη και εδώ στην Καλαμαριά και σε όλη την Ελλάδα. Να δοθεί ένα γερό μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΝΔ και σε όλα τα αστικά κόμματα, που υλοποιούν τις αποφάσεις της ΕΕ, με δεκάδες, εκατοντάδες αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους, να τους κοπεί η φόρα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική, αντιπολεμική, αντιφασιστική ψήφος, η μοναδική ψήφος που μπορεί να εκφράσει όλους αυτούς που νιώθουν δυσαρέσκεια, αγανάκτηση μέχρι και οργή για τις πολιτικές της ΕΕ που υλοποιούν τα αστικά κόμματα και στην Ελλάδα.

Για να δυναμώσει συνολικά το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, γιατί υπάρχει και η 10η του Ιούνη, μετά τις εκλογές, μετά την κάλπη. Για να δυναμώσουν οι αγώνες στο δρόμο εκεί που ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις τους.

Γεια σας, καλή δύναμη σε όλες και όλους. Μέχρι την τελευταία ώρα με το ψηφοδέλτιο στο χέρι να φτάσουμε σε κάθε λαϊκό σπίτι στην Καλαμαριά, μπορούμε να τα καταφέρουμε να πάμε το Κόμμα μας ακόμα πιο ψηλά στις 9 του Ιούνη.