5/3/14

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία «Euromedica»



Ξανανοίγει το «Παναγία» με ζεστό χρήμα στους ιδιώτες



Παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων και του λαού παίζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Αποκαλυπτική περίπτωση αποτελεί το νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης. Αφού το έκλεισε το Σεπτέμβρη και έδιωξε το προσωπικό του, τώρα σχεδιάζει την επαναλειτουργία του με επαναφορά των κλινικών, χωρίς όμως να διευκρινίζει με πόσο και ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν.

Συγκεκριμένα: Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητήθηκε η παράταση της ισχύουσας σύμβασης του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Αγιος Παύλος - Παράρτημα Παναγία» μέχρι την 31/12/2014 και με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης μετά τη λήξη της. Το υπουργείο θα δώσει στην εταιρεία «Euromedica» το ποσό των 235.000 ευρώ/μήνα για τη στέγαση του νοσοκομείου και για τις συμφωνημένες παροχές της εταιρείας προς το Υπουργείο.

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο
Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει γι' αυτήν την εξέλιξη: «Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται ότι το υπουργείο έχει σχέδιο και στόχο: Την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών του χώρου της Υγείας. Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο και αυτό γιατί, ενώ από το Σεπτέμβριο το Υπουργείο έκλεισε το νοσοκομείο «Παναγία», το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τέθηκε σε διαθεσιμότητα και μεταφέρθηκε σε άλλα νοσοκομεία, τόσο του νομού όσο και πανελλαδικά, ο εξοπλισμός του νοσοκομείου μοιράστηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Περιφέρειας, τώρα επανέρχονται για να το επαναλειτουργήσουν, δίνοντας ζεστό χρήμα στην εταιρεία "Euromedica"!

Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για τη στάση της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προχωράνε με γοργά βήματα την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, που ενισχύει με κάθε τρόπο τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σοβαρές ευθύνες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με τη θέση που πήραν οι βουλευτές του στην αρμόδια επιτροπή υποστήριξαν την παράταση της σύμβασης και το να δοθεί το τεράστιο ποσό στη "Euromedica". Με πρόσχημα λοιπόν τη λειτουργία του νοσοκομείου δίνουν ζεστό χρήμα στον ιδιώτη επιχειρηματία. Επιβεβαιώνεται ότι, παρά τα μεγάλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, δε διαφωνεί με την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της.

Το νοσοκομείο "Παναγία" πρέπει να επαναλειτουργήσει. Οχι όμως με το προηγούμενο καθεστώς. Να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο, μακριά από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό, καλύπτοντας τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης. 
Να περάσει το κτίριο του νοσοκομείου "Παναγία" στην ιδιοκτησία του δημοσίου χωρίς καμιά επιβάρυνση και άλλη αποζημίωση, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο έχει χρυσοπληρώσει το κτίριο με λεόντειες συμβάσεις μίσθωσης προς τους ιδιώτες.
Να καλυφθεί άμεσα το σύνολο των υπηρεσιών με προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη σχέση εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι της "Euromedica", που εργάζονταν στο νοσοκομείο, στον οργανισμό του και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εταιρεία».
πηγή:Ριζοσπάστης