21/2/19

ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ στους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


Σύμφωνα με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» του 2010 ο θεσμός των ΒΑΕ δεν μπορεί να περιλαμβάνει πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Με βάση λοιπόν και τις προβλέψεις του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010, πρόκειται να καταρτιστεί «νέος πίνακας» ΒΑΕ με αποχαρακτηρισμό πολλών επαγγελμάτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2011

Η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού και κατάργησης των ΒΑΕ ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και, στο όνομα της κρίσης, επισπεύδονται οι διαδικασίες. Τα μέτρα αυτά αποτελούν συστατικό στοιχείο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των αντιδραστικών αλλαγών, που έχουν σαν στόχο τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.



Πιο συγκεκριμένα, η επίθεση στα ΒΑΕ συνδέεται άμεσα με τις ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των εισφορών των εργοδοτών, μείωση μισθών και συντάξεων κλπ.), την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας. Συνέπεια όλων αυτών είναι η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, της πρόληψης και προστασίας της υγείας για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Τα ΒΑΕ έχουν μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου από το 1990. Οι προσπάθειες κωδικοποιούνται στις εκθέσεις που έχουν μέχρι σήμερα εκπονηθεί για το θέμα. Η πρώτη γνωμοδοτική επιτροπή κρίσης ΒΑΕ που συστήθηκε με το νόμο 1902/90, ομολόγησε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει γιατί η χώρα δε διαθέτει τα επιστημονικά δεδομένα (κατάλληλες μελέτες και υποδομές κ.ά.) για να γίνει αποχαρακτηρισμός. Το 1997, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο καθηγητής Σπράος, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, με έκθεσή του ζήτησε την κατάργηση των ΒΑΕ. Το 2002, η εισηγητική έκθεση του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02, όπου έφερε ο υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρέππας αναφέρει ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας (!) επιβάλλει τον επανακαθορισμό των ΒΑΕ».

Το 2008 με το πόρισμα της «Επιτροπής Μπεχράκη» η επίθεση στα ΒΑΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ πήρε νέα χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο πόρισμα οδηγούσε εκ των πραγμάτων εκτός του θεσμού των ΒΑΕ πάνω από το 70% των σημερινών δικαιούχων. Πέρα από την προσπάθεια εξαίρεσης κάποιων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, στο στόχαστρο μπήκε συνολικά ο χαρακτήρας του θεσμού με την προσπάθεια αλλοίωσής του. Αυτό έγινε με τη διαβάθμιση σε μια κλίμακα βαρύτητας από το 1 έως το 4 των επαγγελμάτων που θα παρέμεναν στα ΒΑΕ, χωρίς να διευκρινίζεται με ποιο τρόπο αυτή η διαβάθμιση θα αντιστοιχούσε στο δικαίωμα μειωμένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και χρόνου εργασίας. Από την άλλη, η «Επιτροπή Λινού», παρόλο που δε διέθετε επίσης τεκμηριωμένα στοιχεία, με το πόρισμά της το 2009 ενέταξε 5 κατηγορίες επαγγελμάτων στα ΒΑΕ από τα 100 αιτήματα που υπήρχαν, επικαλούμενη έλλειψη χρόνου για ουσιαστική μελέτη.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συγκρότησε με υπουργική απόφαση την προβλεπόμενη από το Ν. 3790/2009 «Διαρκή Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», με αρμοδιότητα τη γνωμοδότηση μέσα σε τρεις μήνες για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα ΒΑΕ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Με διαδικασίες «εξπρές» και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αφού δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και τα απαραίτητα στοιχεία που να επιτρέπουν μια ουσιαστική αξιολόγηση της επικινδυνότητας σε εργασιακούς χώρους και κλάδους, η κυβέρνηση προωθεί στην πράξη την κατάργηση ουσιαστικά του θεσμού, επενδύοντας ταυτόχρονα στην προσδοκία των εργαζομένων ορισμένων χώρων για να συμπεριληφθούν στο νέο κατάλογο. Η σημερινή επίθεση της κυβέρνησης (2011)θα αξιοποιήσει τα πολιτικά πορίσματα των προηγούμενων επιτροπών και ιδιαίτερα τα πορίσματα «Μπεχράκη» και «Λινού». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Κρίσεως ΒΑΕ (4/5/2011): «δεν ξεκινάμε σήμερα από μηδενική βάση, υπάρχουν τα πορίσματα από προηγούμενες επιτροπές, τα οποία χωρίς να μας δεσμεύουν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 396 του Ν.4512/2018, το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας χορηγείται στους δικαιούχους εργαζόμενους έως 28 Φεβρουαρίου 2019.

Μετά την απεργιακή κινητοποίηση (Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ) στις 6 Φλεβάρη, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα δοθεί εξάμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής που συγκροτήθηκε με το Ν.4512/2018 η οποία υποχρεούται να καταθέσει πόρισμα μετά την επανεξέταση των δικαιούχων και των ποσών για το εν λόγω επίδομα.

Μέχρι σήμερα το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει καταθέσει σχετική ρύθμιση με αποτέλεσμα οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. να προχωρούν στην περικοπή του επιδόματος για τον μήνα Μάρτιο, αφού στις 20 Φεβρουαρίου 2019 είναι καταληκτική ημερομηνία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π.) για την αποστολή των αρχείων μισθοδοσίας του μηνός Μαρτίου.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση αφενός στους συναδέλφους δικαιούχους του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και αφετέρου στους συναδέλφους των οικονομικών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Οικονομικών πηγαίνοντας από αναβολή σε αναβολή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με πρόφαση την έκδοση του πορίσματος, ενός πορίσματος που στα πλαίσια της εναρμόνισης με ότι ισχύει στην ΕΕ θα πετάξει πολλές ειδικότητες από έξω (32%)..
Αυτήν την επιτροπή η κυβέρνηση την συγκρότησε με σκοπό - επί της ουσίας- την κατάργηση του επιδόματος συνεχίζοντας έτσι τον εμπαιγμό και την απαξίωση των εργαζομένων του κλάδου ενός κλάδου που μετράει τα τελευταία χρόνια δεκάδες νεκρούς, που σχεδόν καθημερινά έχει τραυματίες.

Στην ουσία.. συστήνει επιτροπές και επιτροπάτα, δίνει «αναβολές» προκειμένου να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και ταυτόχρονα να εκβιάσει τους εργαζόμενους, πηγαίνοντας μέχρι τις εκλογές, στη λογική ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ το επίδομα θα συνεχίσει να το δίνει Από τη μία κλείνει το μάτι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΣΕΒ ότι εφαρμόζει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και από την άλλη επιχειρεί να πουλήσει και εκδούλευση στους εργαζόμενους.


ΌΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΉ ΚΙΝΗΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΟ ΆΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΈΛΟΥ