23/1/23

Ελεύθεροι χώροι, Υποδομές Υγείας και Παιδείας: Πολυτέλεια ή ανάγκη;

 ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟ ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ποιότητα ζωής του λαού στις προτεραιότητες του ΚΚΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ απηύθυνε στον λαό της Καλαμαριάς, συνολικά της Θεσσαλονίκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση - σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στο θεατράκι Χηλής στην Καλαμαριά, που γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Το θέμα της εκδήλωσης - σύσκεψης ήταν «Ελεύθεροι χώροι, Υποδομές Υγείας και Παιδείας: Πολυτέλεια ή ανάγκη; Η ποιότητα ζωής του λαού στις προτεραιότητες του ΚΚΕ. Υπάρχει άλλος δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».

Παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας ΑβραμόπουλοςΕυθύμης ΔημάκηςΝίκος Χριστάνης και Θανάσης Χρηστίδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Αβραμόπουλος και Γιώργος Χαβατζάς.


Ο Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του κάλεσε τον λαό να κάνει αυτό που πολλοί ακόμη ίσως δεν είχαν σκεφτείείχαν απορρίψει ή είχαν αναβάλει για το μέλλον, δηλαδή να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες και στις εκλογές, με τη στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.

Ανέφερε πως αν πριν από μερικά χρόνια, η επιλογή για τους περισσότερους ήταν η αναμονή για σωτήρες ή ότι όπως ήρθαν έτσι θα περάσουν τα δύσκολα, η κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια όπως ήρθαν έτσι θα περάσουν, «τώρα η επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής. Γιατί τα δύσκολα γίνονται όλο και χειρότερα».

Και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ δεν ζητά να συμφωνήσουν σε όλα μαζί του. Όμως αυτό που επείγει σήμερα είναι να αφήσουμε στην άκρη την παραλυτική λογική της αναμονής και να μπούμε μπροστά. Να συμφωνήσουμε, είπε, πως αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να γίνει ο ίδιος ο λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ιδιαίτερα σήμερα που τα κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική σκυτάλη, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσα θέλουν να τη μοιραστούν μαζί τους, όπως το ΠΑΣΟΚ, μαζί με όλα τα επιτελεία του συστήματος, ζητούν από τον λαό να κάνει ξανά υπομονή επικαλούμενα ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ειδικά και αναλυτικά αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για την Ανατολική Θεσσαλονίκη και στις προτάσεις και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «μόνο με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ οι κρίσιμες υποδομές που υπάρχουν στην Καλαμαριά μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, με έναν άλλο, εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Με τη μετατροπή της γης, των λιμανιών, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε λαϊκή περιουσία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού».

Στην εκδήλωση προηγήθηκαν παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων της Καλαμαριάς, αναδείχθηκε η απόφαση του λαού της περιοχής να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην παράδοση του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων. Να διεκδικήσει μαχητικά, δυναμικά, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις την απόδοσή τους στον λαό της περιοχής για την ικανοποίηση των αναγκών του σε χώρους Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, αναψυχής, την ανάπλασή τους με κρατική χρηματοδότηση.

Ο Βικέντιος Αντωνάκης, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο καλωσόρισμά του ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Καλαμαριά δεν έλειψαν από κανέναν αγώνα, από καμία διεκδίκηση. Πήρανε πρωτοβουλίες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε οι αγώνες του λαού να είναι αποτελεσματικοί, να στοχεύουν στον πραγματικό αντίπαλο. Αναφέρθηκε επίσης στις διάφορες δράσεις, που αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ενάντια στις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο, για τα προβλήματα στη σχολική στέγη, στις αθλητικές υποδομές κλπ. Για το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει σύγχρονες υποδομές για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Η Ελένη Μπακιρλή, υγειονομικός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΑΧΕΠΑ, πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία», αναφέρθηκε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν από το 2011 έως το 2013 ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου «Παναγία» που καθυστέρησαν τους σχεδιασμούς της τότε κυβέρνησης. Όπως είπε, με το κλείσιμο του Νοσοκομείου «Παναγία» «χάθηκαν 420 κλίνες, έκλεισαν κλινικές που δεν λειτουργούσαν πουθενά αλλού, χάθηκαν θέσεις εργασίας και κυρίως υγειονομικές υπηρεσίες πολύτιμες». Αναφέρθηκε επίσης στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» που λειτουργεί στην περιοχή και δεν έχει τις υποδομές που απαιτούνται. Αλλά και στο κλείσιμο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ανέδειξε ότι αν υπήρχαν οι 420 κλίνες του «Παναγία» και οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, στα χρόνια της πανδημίας θα είχαμε λιγότερους θανάτους. «Θέλουμε το Νοσοκομείο "Παναγία" αντί να γίνει πεντάστερο ξενοδοχείο να επαναλειτουργήσει ως δημόσια δομή Υγείας. Έχουμε τη δύναμη μέσα από τους αγώνες μας να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα».

Ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», είπε ότι «ζούμε σε μια εποχή που η δυστοπία φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα σε πολλούς τομείς» και ανέφερε ότι η Καλαμαριά, το παραλιακό της μέτωπο, είναι ένας μοναδικός χώρος που πρέπει να παραμείνει πράσινος. Σιγά σιγά όμως χάνονται κομμάτια. Η μαρίνα με την ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ προγραμματίζεται να χτιστεί, η πλαζ το ίδιο, ενώ η περιοχή είναι κηρυγμένη ως τουριστικό ακίνητο και θα έπρεπε να εξαιρείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Κόδρα σχεδιάζεται, μέσα από ειδικό χωρικό σχέδιο που σκοπό έχει τη διευκόλυνση επενδύσεων, να κατατεμαχιστεί με οικοδομικά τετράγωνα, δρόμους, διαφορετική διαχείριση των επιμέρους τμημάτων του κλπ.

Ο Δημήτρης Αρκούδης, νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Κατιρλιωτών, πρώην δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Αλλιώς», αναγνώρισε τη συνέπεια θέσεων και δράσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς στην κατεύθυνση υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Επίσης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Πλαζ Αρετσού, λέγοντας ότι η προηγούμενη διοίκηση άφησε τον χώρο να ρημάζει από το 2013 που έληξε το χρησιδάνειο και τώρα έχει συμφωνήσει να παραδίδει το 20% του τζίρου στην ΕΤΑΔ για να συνεχίσει να την εκμεταλλεύεται. Επιδιώκουν αυτοί οι χώροι να αποτελέσουν τεράστιο κέντρο εμπορικού κέρδους, αποκλείοντας το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών από τη χρήση τους. Ο νομικός αγώνας που μπορεί να κάνουν φορείς και ομάδες είναι ένα μικρό μέρος. Κυρίως πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε.

Ο Στέφανος Καργάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα», αναφέρθηκε στον αγώνα των σωματείων και φορέων της περιοχής που συντονισμένα πήρανε σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς.

Είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο σφυρί τη Μαρίνα Αρετσούς και τα χερσαία τμήματά της για να χτιστούν κατασκευές έως 18.000 τ.μ. Θέλουν να μπαζώσουν αυτή την έκταση που σήμερα βρίσκουμε διέξοδο οι κάτοικοι και τα παιδιά μας. Και παράλληλα θέλουν να δώσουν προίκα το «Ρεμέτζο», το καφενείο του Ψαρά, που διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Καλαμαριάς. Κατήγγειλε ότι τα σχέδια προχωρούν με τις πλάτες διοίκησης δήμου και των άλλων παρατάξεων που άνοιξαν τον δρόμο για την παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. «Καμία ιδιωτικοποίηση, ούτε μέτρο από την παραλία, ελεύθερη πρόσβαση, ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση των παλιών καπναποθηκών, που με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συγκεντρώθηκαν υπογραφές και απαίτησε να αποδοθεί προς χρήση στον λαό, να γίνει χώρος πολιτισμού, αναψυχής και σχολείων.

Η Κατερίνα Μπόλματη, γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 11.200 μαθητές στα 59 σχολεία του δήμου και στον αγώνα των γονιών που οραματίζονται ασφαλή και σύγχρονα σχολεία, χώρους Αθλητισμού και Πολιτισμού. Όπως είπε, υπάρχουν σχολεία με σοβαρά προβλήματα στις αυλές τους, νήπια στεγάζονται σε κοντέινερ, λειτουργούν αίθουσες με γυψοσανίδες, λείπει ένα Λύκειο, το 8ο Λύκειο, δεν υπάρχει Ειδικό Σχολείο ενώ η ανάγκη ίδρυσης είναι διαπιστωμένη από το 2005. Ζητάμε να μάθουμε αν έχουν ελεγχθεί τα σχολεία για πυρασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση. Και σημείωσε ότι μέσα από τις πολύμορφες παρεμβάσεις προς τον δήμο, αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες, «εισπράττουμε ότι τα παιδιά μας αντιμετωπίζονται ως κόστος. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή τη λογική». Αναφέρθηκε και στα ανεπαρκή μέτρα για την υγεία των παιδιών, ειδικά αυτή την περίοδο με τις ιώσεις σε έξαρση και τις ελλείψεις σε φάρμακα και δημόσιες υποδομές περίθαλψης. Αλλά και στην ανάγκη για ελεύθερους, αδόμητους χώρους για να έχουν διέξοδο τα παιδιά.

«Πραγματοποιήσαμε πολύμορφες δράσεις, πικ νικ, συμβολική δενδροφύτευση, έκθεση και εργαστήρια ζωγραφικής, κινηματογραφικές προβολές. Όσο εντείνονται οι απειλές, αυξάνονται οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις».

Ο Γιάννης Καϊμακτσίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Καραμπουρνάκι «Ποσειδώνας» - Πρωτοβουλία Κατοίκων Καραμπουρνάκι, μίλησε για την περίπτωση τσιμεντοποίησης στο Καραμπουρνάκι. Όπως είπε, με αγώνες κατάφεραν να χαρακτηριστεί ο χώρος ως χώρος πρασίνου. Όμως συνεχίστηκαν οι επιθετικές πολιτικές, οι οποίες σήμερα κορυφώνονται. «Απασφαλίζουν ότι είναι κοινό, με νομοθετήματα, με απαξίωση και κατατεμαχισμό των χώρων, με πολιτική και ιδεολογική τρομοκράτηση των πολιτών κ.λπ.», είπε και πρόσθεσε: «Έχουν χρήματα για να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, όχι όμως για τις λαϊκές ανάγκες. Κινδυνεύει το Καραμπουρνάκι, οι μπουλντόζες είναι προς των πυλών». Και τόνισε την απόφαση των πολιτών να παλέψουν ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου σχεδίου αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου σε όφελος του λαού της Καλαμαριάς.

Ο Λάζαρος Μουμτζής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στην έλλειψη προσωπικού και την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θα πρέπει, όπως είπε, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών, οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ, οι σχολικές καθαρίστριες κλπ. Να δίνονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Να πούμε όχι στους αναπτυξιακούς Οργανισμούς που αποτελούν το Δούρειο Ίππο μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η Έλενα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς (μέλος της ΟΓΕ), τόνισε πως «όλα αυτά τα χρόνια είναι θετικό ότι πολλοί φορείς της Καλαμαριάς είχαν ζωντάνια και δραστηριοποιούνταν σε διάφορα μέτωπα. Όμως δεν είχαμε συναντηθεί κάτω από ένα κοινό πλαίσιο, σε κοινές δράσεις, με αυτή τη διάρκεια και αντιμέτωποι με έναν τέτοιο σχεδιασμό του κεφαλαίου για το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Καλαμαριάς), με στόχο τη μετατροπή της σε εμπορικό - τουριστικό κέντρο, ενάντια στις λαϊκές ανάγκες για δημόσια και δωρεάν χρήση των ελεύθερων χώρων.

Όλα τα παραπάνω, που είναι σε εξέλιξη, μας έχουν δείξει τη δύναμη που έχει η κοινή, συλλογική δράση διεκδίκησης όλων αυτών που μας ανήκουν και μας τα κλέβουν και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας. Δείξαμε τη δύναμή μας και απέναντι στη διοίκηση του δήμου και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, που από τη μια διατείνονταν ότι "είναι μαζί μας", ενώ την ίδια ώρα προκρίνανε μια "ήπια" εμπορευματοποίηση, "ήπια" τσιμεντοποίηση, ψήφιζαν υπέρ της ήπιας ιδιωτικοποίησης. Πιέστηκαν μάλιστα από τις πρωτοβουλίες που πήρε ο λαός της Καλαμαριάς ενάντια στα σχέδιά τους!».

Ο Δημήτρης Κατραντσιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικών Γυμναστηρίων, Α' αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, αναφέρθηκε στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας που ανήκει στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Είναι το μεγαλύτερο εθνικό αθλητικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και καλύπτει μία έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. Με ελάχιστους εργαζόμενους, μόλις 7, που μαζί με ορισμένους συμβασιούχους πασχίζουν να το λειτουργήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, στον αθλούμενο, στον αθλητισμό γενικότερα, αλλά να είναι και σε βάρος των ίδιων των αθλητικών εγκαταστάσεων, αφού γίνεται ελλιπής συντήρηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Ένα αθλητικό κέντρο φιλέτο που σίγουρα θα μπει αν δεν έχει ήδη μπει στο μάτι ιδιωτών επενδυτών, που μελλοντικά ίσως καλεστούμε όλοι να βάλουμε πλάτες και να υπερασπιστούμε τη λαϊκή ιδιοκτησία του σε όφελος των πολιτών με μόνη εξυπηρέτηση τον μαζικό, σωματειακό και λαϊκό αθλητισμό», αν λάβουμε υπόψη τις αντίστοιχες εξελίξεις σε ΕΑΚ Αγίου Κοσμά στην Αθήνα και του Ποσειδωνίου Αθλητικού Κέντρου στη νέα παραλία που ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν χρειάστηκε να παρέμβουν δυναμικά για να μη δοθούν σε ιδιώτες.

Και σημείωσε ότι «ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, προάγει πολιτισμό και πρέπει να είναι ελεύθερος και προσβάσιμος για όλους, απαραίτητος για την υγεία, ψυχική και σωματική και με τη βοήθεια των εργαζομένων ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες άθλησης και παροχής υπηρεσιών στους πολίτες. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αθλητισμού, ανήκει στον λαό».

Ο Άρης Μερκενίδης, κάτοικος Καλαμαριάς, απεργός και απολυμένος της «Μαλαματίνας», πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Πωλητών στα εμφιαλωμένα ποτά, αναφέρθηκε στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα» που διανύει τον 6ο μήνα, στο ιστορικό της επίθεσης, στην κλιμάκωση από την πλευρά της εργοδοσίας με απολύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Στην προσπάθεια με χρήση του νόμου Χατζηδάκη να πετύχει τη διάλυση του Σωματείου, στη βίαιη καταστολή με την Αστυνομία σε ρόλο σεκιούριτι.

Αναφέρθηκε επίσης στο ΠΑΜΕ που στήριξε από την αρχή τον αγώνα τους με κάθε τρόπο, αλλά και στους βουλευτές του ΚΚΕ που από την πρώτη μέρα στάθηκαν μαζί στις αλυσίδες των απεργών απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, ενάντια στον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Επίσης στη δύναμη που έδωσε στον αγώνα τους η παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έξω από το εργοστάσιο, στο πλευρό των απεργών. Τόνισε ότι «συνεχίζουμε. Είμαστε αποφασισμένοι. Εμείς θα είμαστε νικητές». Και κάλεσε σε κοινό αγώνα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και στις γειτονιές, παντού «για να μπουν σε προτεραιότητα οι δικές μας ανάγκες».