23/1/23

H ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Μόνο με το πρόγραμμα του ΚΚΕ οι κρίσιμες υποδομές που υπάρχουν στην Καλαμαριά μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού (VIDEO - ΦΩΤΟ)







Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση - σύσκεψη που διοργάνωσε η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με θέμα: «Ελεύθεροι χώροι, Υποδομές Υγείας και Παιδείας: Πολυτέλεια ή Ανάγκη; Η ποιότητα ζωής του λαού στις προτεραιότητες του ΚΚΕ. Υπάρχει άλλος δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».

Μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων της περιοχής, πήρε το λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 


Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Ο λαός της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης, σήμερα μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του, να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, να δράσει και να πράξει αναλόγως. Δηλαδή, να στηριχτεί στα δικά του χέρια και στον δικό του αγώνα, γυρίζοντας την πλάτη σε παλιούς και νέους δήθεν “σωτήρες” που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούν τη ζωή του από το κακό στο χειρότερο.

Και εδώ στην Καλαμαριά, όπως και αλλού, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ είχαν σταθερά στο επίκεντρο της σκέψης και των πρωτοβουλιών την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας, τη βελτίωση των υποδομών.

Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, είναι ένα από αυτά.

Η σημερινή κατάσταση βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Τμήματα του παραλιακού μετώπου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Επικρατεί η κατάτμησή του, η άναρχη χωροθέτηση χρήσεων γης και η μεταξύ τους σύγκρουση. Ο λαός είναι αποκλεισμένος από μεγάλα τμήματα και ο Θερμαϊκός είναι οικολογικά υποβαθμισμένος.

Αυτά δεν είναι κάποια φυσικά φαινόμενα. Είναι αποτέλεσμα του άναρχου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της εμπορευματοποίησης της γης, της ασυδοσίας του κεφαλαίου.

Από αυτή την άποψη, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που επί της ουσίας στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος.

Ειδικά όταν όλα τα μεγαλόπνοα projects τα οποία προωθούν, δεν έχουν στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες.

Παρά τα παχιά λόγια, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν δίνει ολοκληρωμένες απαντήσεις από τη σκοπιά των σύγχρονων δυνατοτήτων και των λαϊκών αναγκών.

Το δήθεν "ενιαίο και αδιάσπαστο" παραλιακό μέτωπο, που προπαγανδίζεται είναι ψέμα. Στηρίζεται μόνο στην ύπαρξη μιας διαδρομής πεζών – ποδηλάτων, η οποία δεν είναι σε όλο το μήκος της κοντά στην παραλία. Αυτό είναι και το φύλλο συκής του εγχειρήματος.

Η ζώνη παρέμβασης παρουσιάζει ασυνέχειες κατά μήκος της που αφορούν τη Μαρίνα Αρετσούς, το Στρατοπέδο Κόδρα στην Καλαμαριά, τη Μαρίνα Πυλαίας, το Τεχνολογικού Πάρκου Thess-Intec στην Περαία.

Πρόκειται για περιοχές, που για διάφορους λόγους επιταχύνθηκε ο σχεδιασμός για την παράδοσή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους, σε σχέση με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο ή που το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς επαρκεί για την προσέλκυση και ανάπτυξη επενδύσεων.

Η ύπαρξη ξεχωριστών επιχειρηματικών σχεδίων αντικειμενικά υπονομεύει την “ενιαία” αντιμετώπιση του παραλιακού μετώπου και την πρόσβαση του λαού σε αυτό.

Ο πραγματικός στόχος, του συγκεκριμένου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι η διαμόρφωση ευνοϊκών προϋποθέσεων για την κερδοφόρα διέξοδο κεφαλαίων, μέσω επενδύσεων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης. Επενδύσεις που σχετίζονται με τους στόχους να αναδειχθεί η πόλη σε τουριστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό κέντρο με επιρροή στα Βαλκάνια και ευρύτερα.

Φίλες και φίλοι

Σε αυτήν εδώ την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει πιο αντιληπτός ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που επικαλούνται όλα τα άλλα κόμματα.

Εξελίξεις, όπως αυτή της προσπάθειας περεταίρω ιδιωτικοποίησης του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, όχι μόνο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη στην πράξη.

Ένα τυπικό παράδειγμα εφαρμογής της πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων, των κατευθύνσεων του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης, της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης που στηρίζει όλο το φάσμα των αστικών δυνάμεων από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΜΕΡΑ25, οι Οικολόγοι κλπ.

Εκεί δίνονται κατευθύνσεις για επενδύσεις σε χώρους που παραμένουν αναξιοποίητοι ή ρημάζουν συνειδητά τόσα χρόνια.

Για να ξεπεραστούν οι όποιες λαϊκές αντιδράσεις χρησιμοποιείται ένας φιλοπεριβαλλοντικός μανδύας με προδιαγραφές για ορισμένους χώρους πρασίνου, που θα παίζουν το ρόλο του «πράσινου προαύλιου» ανάμεσα σε ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες, δίπλα σε περίκλειστες μαρίνες.

Απέναντί μας έχουμε την πολιτική εμπορευματοποίησης των χρήσεων γης υπέρ του κεφαλαίου, την πολιτική της ΕΕ, στην οποία συναινούν όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες αντιπολιτευτικές κορόνες.

Μάταια ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρύψει τη συνενοχή του, αναζητώντας πιο φιλολαϊκούς όρους υλοποίησης των επενδύσεων.

Άλλωστε, δικό του κυβερνητικό έργο είναι τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), το ΠΔ 59/2018 που “εκσυγχρονίζει” της χρήσεις γης προς όφελος του κεφαλαίου. Ως κυβέρνηση προχώρησε την παραχώρηση φιλέτων γης σε επενδυτές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ελληνικού, με την πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Γι’ αυτό βλέπετε ο Λάτσης συνεχάρη τους Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Ας δούμε όμως και πιο συγκεκριμένα τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς: Είναι έγκλημα αυτό που μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη επί της ουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και αφορά το ξεπούλημα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της Μαρίνας Αρετσούς.

Από κοντά και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς μη αμφισβητώντας τον μονόδρομο της "αξιοποίησης" από ιδιώτη επενδυτή, "διεκδικεί" να γίνει με όρους που θα μειώσουν και θα ενσωματώσουν τη λαϊκή αντίδραση στο ξεπούλημα μιας δημόσιας έκτασης-φιλέτο.

Είναι αυτοί που πολιτικά στήριξαν διαδοχικές κυβερνήσεις και μια αντιλαϊκή πολιτική η οποία έχει δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου για επιχειρηματική αξιοποίηση για έναν αιώνα…

Το έγκλημα είναι γνωστό, όπως και η άρνηση ακόμα και να συζητηθούν ερωτήσεις του ΚΚΕ, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και επί κυβέρνησης ΝΔ, για την απόδοση χώρων που είναι δεσμευμένοι σε ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ προς όφελος του λαού.

Και όσο για τον απαράδεκτο εκβιασμό ότι αν δεν μπει ιδιώτης ή αν δε λειτουργήσει με συγκεκριμένα κριτήρια καπιταλιστικής κερδοφορίας θα παραμείνει η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, καλούμε το λαό της περιοχής να τον πετάξει στα σκουπίδια.

Φιλολαϊκή αξιοποίηση της περιοχής της μαρίνας Αρετσούς σημαίνει αξιοποίηση υποδομών για αθλητισμό, αναψυχή και ψυχαγωγία, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση για το λαό του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλονίκης.

Φίλες και φίλοι,

Το Κόμμα μας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων που δεν θα αφορούν αποκλειστικά τη διοίκηση της μαρίνας, συμπαρασύροντας εξελίξεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στην πλαζ Αρετσούς η οποία παραμένει εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη εδώ και δεκαετίες, ενώ το χρησιδάνειο προς το Δήμο έχει λήξει από το 2013.

Υπήρχε βέβαια χρόνος αρκετός έτσι ώστε να λύσουν το ζήτημα αν ήθελαν οι κυβερνητικοί αυτοαποκαλούμενοι σωτήρες, αλλά και οι διοικήσεις του Δήμου να διεκδικήσουν δραστήρια, να "επικοινωνήσουν -όπως λεν- το ζήτημα".

Κάνουμε μια πρόβλεψη βασισμένη και στην εμπειρία…

Πώς αλλιώς θα διασφαλιστεί η λεγόμενη "οικονομική βιωσιμότητα", με ίδιους πόρους του Δήμου, χωρίς να περιλαμβάνει άμεση ή έμμεση οικονομική επιβάρυνση των δημοτών και επισκεπτών και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση;

Πώς θα καλυφθεί το αντίτιμο που ζητάει η ΕΤΑΔ αν όχι με τα δικά μας χρήματα, μέσω της γενικής και τοπικής φορολογίας;

Βεβαίως και το αναφέρω για να έχουμε τη μεγάλη εικόνα και να είμαστε ολόπλευρα ενημερωμένοι.

Δεν ζητήθηκε αντίτιμο για την παραχώρηση μιας τεράστιας έκτασης λίγα χιλιόμετρα παρακάτω στην Περαία σε ιδιωτικό φορέα που θα αναπτύξει τεχνολογικό πάρκο. Ενώ, δε φαίνεται προς το παρόν να αποκλείεται και η δυνατότητα να καταθέσει πρόταση και μια μεγάλη επιχείρηση για την εκμετάλλευση του χώρου...

Αντίστοιχη συζήτηση γίνεται όμως και για το "Κυβερνείο" ή αλλιώς "Παλατάκι", μιας και το 1963, όπως ξέρετε, είχε δοθεί στην Ελληνική Βασιλική Οικογένεια σαν βασιλική κατοικία. Οι παλιοί Καλαμαριώτες ακόμα θυμούνται τους στίχους που σιγοτραγουδούσαν το ’50:

"Τι τον θέλουμε τον Γλύξμπουργκ

Τον προδότη βασιλιά

Που μας έφερε στη χώρα

Την φασιστική σκλαβιά".

Περιοχή φιλέτο που ανήκει στην ΕΤΑΔ και προορίζεται μετά από χρόνια εγκατάλειψης, είτε για παραχώρηση σε ιδιώτη, είτε σε κάποιο άλλο σχήμα ακόμα και με συμμετοχή του Δήμου, με τα ίδια όμως κριτήρια και κανόνες της "ιδιωτικής οικονομίας", που σημαίνουν ανταποδοτικότητα για της χρήσεις και νέα επιβάρυνση του λαού.

Και μιας και αναφερόμαστε στην πλαζ Αρετσούς, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε ότι σε αυτόν τον τόπο πριν 100 χρόνια ερχόταν οι καραβιές προσφύγων. Ένας τόπος που ποτίστηκε από τον ιδρώτα και το αίμα των προσφύγων, των 250.000 Ποντίων και πάνω από 25.000 Μικρασιατών, αλλά και δεκάδων χιλιάδων άλλων Καππαδόκων και άλλων προσφύγων που φιλοξενήθηκαν στο Λοιμοκαθαρτήριο ή απολυμαντήριο της Καλαμαριάς, σε συνθήκες τραγικές. 22.000 από αυτούς που γλίτωσαν από τον πόλεμο και τις κακουχίες της μετανάστευσης, άφησαν τη ζωή τους στις ιδιαίτερα απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες του γκέτο του Καραμπουρνού.

Δεν δικαιολογείται να μην έχει αναδειχθεί ακόμα ως ιστορικός τόπος μνήμης. Με τη δική μας πρόταση, μπορεί να εξασφαλιστεί και να αναδειχθεί πραγματικά η ιστορικότητα του χώρου, χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις προς όφελος των επενδυτών.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Μετά από χρόνια αγώνων του λαού της περιοχής, στους οποίους είχαμε σημαντική συμβολή ως ΚΚΕ και ΚΝΕ, το 2018 πέρασε στο Δήμο ένα τμήμα από το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα. Και σε αυτή όμως την περίπτωση αποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη είτε στους σημερινούς είτε στους προηγούμενους διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας.

35 χρόνια μετά από το χαρακτηρισμό του ως χώρο πρασίνου στο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης παραμένει επί της ουσίας η ίδια απαράδεκτη κατάσταση, με το λαό της ευρύτερης περιοχής να στερείται τη δυνατότητα για ένα μοναδικό χώρο ανάσας.

Δεν εφησυχάζουμε, προβληματιζόμαστε και καλούμε σε επαγρύπνηση βασικά για τα εξής:

Το πρώην στρατόπεδο δεν παραχωρήθηκε ολόκληρο, αλλά παραμένουν χώροι και εκτάσεις που δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

Δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση ότι οι χώροι θα δοθούν χωρίς αντίτιμο για χρήση στο λαό, ότι δεν θα οικοπεδοποιηθεί τμήμα του ενιαίου χώρου.

Δεν έχει διασφαλιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, έτσι ώστε να διαμορφωθεί και να μπορέσει να λειτουργήσει, άμεσα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία.

Συνολικά δεν έχουν διασφαλιστεί οι όροι για την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού.

Και αν κάποιος πει ότι κινδυνολογούμε, το παράδειγμα από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στα δυτικά και πώς εξελίσσονται εκεί τα πράγματα, είναι διδακτικό…

Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν βεβαίως όλοι, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι διοικήσεις του Δήμου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο μεγάλος ευεργέτης της περιοχής…

Έλεος πια… Ματζουράνα στο κατώι, γάιδαρος στα κεραμίδια!

Εμείς λέμε, συγκεκριμένα πράγματα. Εδώ και τώρα:

-Να αποδοθεί το σύνολό του στο Δήμο Καλαμαριάς και να γίνει πάρκο - χώρος πρασίνου, με παράλληλη αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων δυνατότητα υποδοχής αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

-Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και λειτουργία του, χωρίς να χρειαστεί να χτιστεί τίποτα επιπλέον και βέβαια, χωρίς καμιά εμπορευματική λειτουργία.

-Να φύγουν άμεσα οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.

Βέβαια, για όλα αυτά δεν φτάνει μόνο η οργανωμένη μαχητική διεκδίκηση για να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έργων και υποδομών, οι πολιτικές επιλογές αστικών κομμάτων και διοικήσεων στην Τοπική Διοίκηση, αλλά, τελικά, χρειάζεται αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου, που ιεραρχεί υποδομές με γνώμονα κυρίως την άμεση και έμμεση στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει μονίμως ανικανοποίητες τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Όσο ακολουθείται αυτός ο αδιέξοδος δρόμος, όχι το 2030, όπως προπαγανδιστικά αναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και τοπικοί παράγοντες, αλλά ούτε το 2300 δεν θα ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό, γιατί μπαίνει εμπόδιο το κέρδος των λίγων, που υπαγορεύει συγκεκριμένα που θα κατευθυνθούν τα χρήματα, πώς θα ιεραρχηθούν τα έργα και πότε θα τελειώσουν…

Και όσα πραγματοποιούνται, τα χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, αλλά και κατά την περίοδο λειτουργίας τους…

Γι’ αυτό και στα ζητήματα υποδομών είναι μάταιη η αναζήτηση κυβερνητικών σωτήρων, οι οποίοι συμφωνούν σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα και το πολύ - πολύ διαφωνούν στη μοιρασιά και στα δευτερεύοντα.

Για αυτό είναι "άσφαιρη" η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εξίσου συνυπεύθυνος για όλα τα παραπάνω και δεν αξίζει καμία εμπιστοσύνη.

Ως κυβέρνηση, όχι μόνο διαιώνισε τα προβλήματα που βρήκε, όπως την απουσία αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης της πόλης, την καθυστέρηση του ΜΕΤΡΟ, την κατάσταση στον ΟΑΣΘ, περιβαλλοντικά προβλήματα κλπ, αλλά με το δικό του μίγμα διαχείρισης, πρόσθεσε και νέα, πιστός στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Το παζλ των σχεδίων αξιοποίησης των περιοχών - οικοπέδων - φιλέτων προς όφελος του κεφαλαίου συμπληρώνεται με το πρώην νοσοκομείο Παναγία.

Μια κρίσιμη υποδομή που έκλεισαν, την διατήρησαν κλειστή και αρνήθηκαν να την αξιοποιήσουν εν μέσω πανδημίας, διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Κι έρχονται στο φως, δήθεν «καινοτόμες προτάσεις» για μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο…

Η οποία, αφενός στερεί τη δυνατότητα για άμεση αξιοποίησή του για τη στήριξη της υγείας του λαού και των παιδιών του και από την άλλη ενταφιάζει οποιαδήποτε προοπτική για αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.

Την ίδια στιγμή το Νοσοκομείο του Αγίου Παύλου έχει σοβαρά προβλήματα σε κτηριακές υποδομές. Και μιλάμε για ένα νοσοκομείο στην άκρη της πόλης, ανατολικά, που το καλοκαίρι δέχεται πολύ περισσότερο κόσμο λόγω και της Χαλκιδικής. Και όλα αυτά, ενώ έχουν κλείσει τα τοπικά πολυϊατρεία στην Καλαμαριά και επιβαρύνθηκε η κατάσταση από το κλείσιμο του Παναγία.

Το ΚΚΕ έχει θέσεις για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την ενίσχυση όλου του δημόσιου συστήματος υγείας, κυρίως με νέες προσλήψεις μαζικά γιατρών, ώστε να καλυφτούν στοιχειωδώς οι ανάγκες, ειδικά σήμερα με την κατάσταση και τις ελλείψεις στο φάρμακο, τις τεράστιες ελλείψεις στις παιδιατρικές κλίνες κλπ.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Δεν αποτελεί δευτερεύον ούτε τεχνικό ζήτημα, το θέμα των υποδομών των σχολείων. Τέτοιων που θα μπορούν να ικανοποιούν διευρυμένα τις σύνθετες ανάγκες των νέων.

Οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων που καταδικάζουν τους μαθητές να κάνουν μάθημα σε ανεπαρκή σχολεία, με ακατάλληλες αίθουσες και μακριά από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, αποκαλύπτονται και στο Δήμο Καλαμαριάς μετά από τα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με τις εγγραφές των αποφοίτων των Γυμνασίων στα Λύκεια.

Η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση πόρων (οικονομικών - προσωπικού) είναι η αιτία των προβλημάτων και μπροστά σε αυτό το στόχο θυσιάζεται η ηρεμία της σχολικής κοινότητας και η ποιότητα της μόρφωσης που παρέχεται στα σχολεία.

Χρονίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Παρά το γεγονός, ότι ο τομέας αυτός χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας, με εξειδικευμένη διεπιστημονική παρέμβαση, από το αρμόδιο υπουργείο και το κράτος, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στο όνομα του κόστους - οφέλους.

Χαρακτηριστικά είναι τα κτηριακά προβλήματα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν Ειδικά Σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Παλιά, ακατάλληλα κτήρια, συστεγαζόμενα με άλλες δομές ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Στη δική μας αντίληψη, το κράτος παίρνει όλα τα μέτρα ώστε η αναγκαία παραμονή να γίνεται σε σύγχρονους χώρους και υποδομές, για όλες τις δραστηριότητες, που βέβαια δεν μπορεί να είναι η αίθουσα διδασκαλίας για όλες τις λειτουργίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνονται άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαμόρφωση ανάλογων σχολικών μονάδων, σε μια άλλη λογική με εργαστήρια, χώρους άθλησης, θεάτρου, μουσικής, αλλά και υποδομές σίτισης.

Επείγει το αίτημα που στηρίζει και το ΚΚΕ, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου στο ήδη χαρακτηρισμένο για αυτό το σκοπό οικόπεδο απέναντι από το στρατόπεδο Νταλίπη.

Και στο ερώτημα που μπορεί κάποιος να θέσει: "Καλά είναι δυνατόν στη σημερινή Ελλάδα να μιλάτε για σύγχρονες υποδομές, δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, όταν δεν υπάρχει ευρώ για φωτοτυπικό χαρτί";

Η απάντηση σε αυτό είναι ξεκάθαρη εκ μέρους μας: Σύγχρονα σχολεία, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και χώρους άθλησης και πολιτισμού υπάρχουν και τώρα, αλλά τα χαίρονται λίγοι, είναι προνόμιο αυτών που έχουν.

Κάντε μια βόλτα πέριξ της Καλαμαριάς και της Πυλαίας και δείτε κάτι υπερσύγχρονα ιδιωτικά σχολεία με γήπεδα, πισίνες, χώρους δημιουργίας, εργαστήρια, κ.ά.

Σκεφθείτε ότι όλα αυτά είναι ιδρώτας του εργαζόμενου που καρπώνεται ο καπιταλιστής και επενδύει και στην παιδεία για να βγάλει κέρδη.

Μόνο αν πάψει το καπιταλιστικό κέρδος να είναι ο σκοπός της παραγωγής και της οικονομίας, μόνο τότε, στην πραγματικότητα, και σχολεία σύγχρονα θα φτιαχτούν και όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Να, λοιπόν, γιατί λέμε ότι είναι και ανάγκη και δυνατότητα. Ο πλούτος που παράγει η ανθρωπότητα έχει κάνει ήδη πραγματικότητα ένα τέτοιο σχολείο, αλλά για λίγους.

Το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό και ποιος κερδίζει από αυτό είναι ζήτημα πολιτικής εξουσίας, ζήτημα αλλαγής τάξης στην εξουσία, κοινωνικοποίησης του πλούτου που παράγεται και υπαγωγής του στον Κεντρικό Σχεδιασμό προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Σύγχρονη πόλη σημαίνει και σύγχρονες υποδομές αθλητισμού.

Όταν σταματούν να γράφουν οι κάμερες και σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, έρχονται στην επιφάνεια ξανά και ξανά τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού.

Η υποχρηματοδότηση, η κρατική ανεπάρκεια που κρατά τις υποδομές σε απαράδεκτα επίπεδα, η έλλειψη έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού λόγω έλλειψης χρημάτων.

Τα χρήματα υπάρχουν, τα χρήματα πρέπει να βρεθούν, γιατί ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να μπει στις προτεραιότητες μαζί με άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία του λαού μας.

Ο αθλητισμός αφορά τη νεολαία, την υγεία και το μέλλον της πατρίδας μας.

Το ΚΚΕ 365 ημέρες το χρόνο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες, με όλους του αθλητές τις αθλήτριες, τα σωματεία τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε, να πιέσουμε και μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω απ’ αυτή στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες, ώστε να υπάρχει πραγματικά αθλητισμός για να μπορούμε να έχουμε και υψηλό επίπεδο και πρωταθλητισμό.

Γιατί χωρίς αθλητές που να ξεκινάνε απ’ το σχολείο, τη γειτονιά, το πρωτοβάθμιο σωματείο και να διαρθρώνονται πανεθνικά, πανελλαδικά σε ένα σχέδιο και πρόγραμμα πραγματικά αθλητικής αναγέννησης και προόδου, δεν θα μπορέσει να υπάρξει μέλλον.

Είναι γεγονός ότι και στον Δήμο Καλαμαριάς, οι δημοτικές αθλητικές υποδομές δεν επαρκούν και οι περισσότερες χρειάζονται συντήρηση και αναβάθμιση.

Το παράδειγμα του Δημοτικού Γηπέδου "Αριστοτέλη" είναι χαρακτηριστικό, αφού κάθε μέρα αθλούνται πάνω από 500 παιδιά, κάνοντας προπόνηση 7 αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία της Καλαμαριάς.

Υπάρχουν χαρακτηρισμένες περιοχές, ως "χώροι" αθλητισμού και πρασίνου, αλλά έχουν άλλα σχέδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοτικό πάρκο Σοφούλη (Ακτή Ντοβίλ) στο Δήμο Καλαμαριάς, έκτασης δέκα στρεμμάτων που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, και είναι ένα βήμα πριν από την ανοικοδόμηση. Όλα αυτά τα χρόνια, και ενώ διαδέχονταν η μία Διοίκηση την άλλη στο Δήμο Καλαμαριάς και ενώ υπήρχε η πολεοδομική δέσμευση του προαναφερόμενου ακινήτου της ΕΤΕ ΑΕ, καμία Διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε την αναγκαία διαδικασία της απαλλοτρίωσής του.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, που εφαρμόζουν διαδοχικές κυβερνήσεις φαίνονται παντού και αναφέραμε πολλά παραδείγματα.

Φαίνονται στους χώρους δουλειάς όπου οι εργάτες κυνηγούν το μεροκάματο, όπως στο εργοστάσιο της Μαλαματίνας, που ως Κόμμα έχουμε ξεκάθαρη θέση και καλούμε να ακυρωθούν τώρα οι απολύσεις.

Οι αγώνες για το δικαίωμα στην εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς και δουλειά με δικαιώματα, δε θα καμφθούν από την καταστολή κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Φαίνονται στην κατάσταση που βιώνουν οι μικροί επαγγελματίες παλεύοντας με τα χρέη.

Φαίνονται στις οικογένειες που τις εκβιάζουν με πλειστηριασμό της κατοικίας τους.

Φαίνονται, στα υποβαθμισμένα σχολεία, στις ελλείψεις σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και τα προβλήματα σε νοσοκομεία, όπως εδώ στην Καλαμαριά.

Όλα αυτά τα εξηγούμε τόσο αναλυτικά γιατί πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τη στάση μας απέναντι στους αγώνες, στο κίνημα, κριτήριο και για τις πολιτικές μας επιλογές.

Είναι γιατί τώρα πρέπει να πούμε "φτάνει ως εδώ, θέλουμε να ζούμε ανθρώπινα εμείς και τα παιδιά μας"! Κι αυτό το “φτάνει ως εδώ” το λέει μόνο το ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά με όλες του τις δυνάμεις.

Χωρίς να λογαριάζει κόπους και θυσίες.

Για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης.

Για να σημάνει ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα.

Για να δυναμώσει η αισιοδοξία και η προοπτική, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους και όλες για συμμετοχή στο κίνημα, στην οργάνωση και τη δράση, που θα βάζει εμπόδια, θα διεκδικεί και θα κερδίζει ακόμα και ορισμένες ανάσες, γιατί δεν θα σκοντάφτει στην παγίδα μιας δήθεν πολιτικής εναλλαγής, για να μην ξαναπέσει ο λαός μας στην παγίδα και φάει το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό ή όπως λένε οι πόντιοι "στόματα πασσέα, φαϊα αχαράτσωτα" (παχιά λόγια αλλά το φαγητό άνοστο)…

Αλλά θα κοιτάει μπροστά και θα βάζει στόχο την πραγματική αλλαγή που χρειάζεται ο λαός και ο τόπος, την αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Κι αυτό "το φτάνει ως εδώ", εμείς το είπαμε σε όλη την αντιλαϊκή πορεία διακυβέρνησης της ΝΔ. Και συνεχίζουμε να το λέμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΠΑΣΟΚ, ψήφιζαν ή ανέχονταν τις αντιλαϊκές - αντεργατικές επιλογές της και συνεχίζουν να το κάνουν, μη τυχόν και τους τραβήξουν το αυτί οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους.

Και δεν το λέμε μόνο μέσα στη Βουλή. Το είπαμε, το λέμε και μέσα στους δήμους και στην περιφέρεια. Το λέμε και μέσα στα σωματεία και μέσα στους μαζικούς φορείς, το λέμε στους δρόμους του αγώνα, παντού.

Γιατί παντού, οι δυνάμεις του ΚΚΕ δρουν, παρεμβαίνουν, αγωνίζονται με το ίδιο κριτήριο: Αυτό της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων παντού, σε όλα τα μέτωπα, σε όλες τις μάχες.

Ουσιαστική λύση προς το συμφέρον του λαού δεν μπορεί να υπάρξει δίχως σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, όσο η γη και η χρήση της παραμένουν εμπορεύματα.

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνει πραγματικότητα ένας χωροταξικός σχεδιασμός, στη βάση επιστημονικής διάγνωσης νέων αναγκών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Μπορεί να διασφαλιστεί κατοικία για όλους, σύγχρονων προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των πόλεων και των γειτονιών μας, με υποδομές γρήγορης και ασφαλούς μεταφοράς, προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.

Να διασφαλιστούν και αναπτυχθούν οι απαραίτητοι πνεύμονες πρασίνου, σε συνδυασμό με ζώνες λαϊκού αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Να πετύχουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων και πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικά για την περιοχή της Καλαμαριάς μπορούν: Η Μαρίνα και η Πλαζ Αρετσούς, το πρώην Στρατοπέδο Κόδρα να αποτελούν ελεύθερο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής και όχι πεδίο ανταγωνισμού της κερδοφορίας διαφόρων επενδυτών.

Προϋπόθεση, όμως, είναι να μην αποτελεί κριτήριο της ανάπτυξης της οικονομίας η κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών, του λαού μας.

Μόνο στο στέρεο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας της γης και των μέσων παραγωγής, μπορούν να σχεδιαστούν κεντρικά, επιστημονικά, οι χρήσεις γης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.

Γιατί μόνο με το πρόγραμμα του ΚΚΕ οι κρίσιμες υποδομές που υπάρχουν στην Καλαμαριά μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, με έναν άλλο, εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Με τη μετατροπή της γης, των λιμανιών, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε λαϊκή περιουσία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Σε έναν τέτοιο δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχει ανάγκη ο λαός, όπως:

- η ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας και των περιοχών της χώρας,

- η φιλολαϊκή αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες,

- με ταυτόχρονη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των εργαζομένων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούν να εξασφαλιστούν επαρκείς, ασφαλείς, ευρύχωρες, κατάλληλες, λαϊκές κατοικίες, επαρκείς υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών.

Σε αυτές τις συνθήκες μπορούν νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ελεύθεροι χώροι, να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του λαού.

Σε αυτόν τον δρόμο μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία του λαού γρήγορες, φθηνές και ασφαλείς μεταφορές, πραγματική πρόσβαση στη θάλασσα και στα βουνά για ανάπαυση, ασφαλή κτίρια και υποδομές των εργασιακών χώρων.

Αυτό είναι το πρόγραμμα αλλαγών του ΚΚΕ που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Και το αποδεικνύει κάθε μέρα, με τη δράση των μελών του, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, για ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση της πλειοψηφίας του λαού μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Προχωράμε δυνατά, μπροστά!

Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!»