6/12/23

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ 4ου ΚΑΙ του 5ου ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

Να μην προχωρήσει η συγχώνευση του 4ου και του 5ου ΓΕΛ στην Καλαμαριά.


(Αναδημοσίευση από το 902.gr στις 5/12/2023)

Να μην προχωρήσει η προτεινόμενη συγχώνευση του 4ου και του 5ου ΓΕΛ στον Δήμο Καλαμαριάς της ΠΕ Θεσσαλονίκης ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, απευθυνόμενο προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης:

«Με απόφασή της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Αρ. Πρωτ.: 28720/02-11-2023) προτείνει τη συγχώνευση του 4ου με το 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, με την αιτιολογία ότι "τα δύο σχολεία συστεγάζονται (…) οπότε δεν τίθεται θέμα μεταφοράς μαθητών". Ενώ υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ορθότερη και ευκολότερη διαχείριση του μαθητικού δυναμικού και καλύτερη στελέχωση από εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η πρόταση και η αιτιολόγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης δείχνει ότι οι αλλαγές δεν γίνονται με κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, αλλά με βάση τη λογική της εξοικονόμησης πόρων, τη λογική του "κόστους - οφέλους".

Η ΔΔΕ δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι τα δύο σχολεία είναι ήδη επιβαρυμένα και ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να προσληφθούν εκπαιδευτικοί για να μη χάνονται ώρες μαθημάτων και να μην αναθέτονται υπερωρίες στο ήδη υπάρχον προσωπικό. Χρειάζεται να παραμείνει μικρός ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα και όχι να προχωρήσουν συγχωνεύσεις τμημάτων και μεγάλα τμήματα με επιπτώσεις στους ίδιους τους μαθητές, να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων για την επάρκεια σε αναλώσιμα και μέσα, να πραγματοποιηθούν όλες οι εργασίες επισκευών και συντήρησης, αντισεισμικού ελέγχου κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από την παραπάνω συγχώνευση θα καταργηθούν και οργανικές θέσεις, θα μειωθεί το συνολικό προσωπικό των συγχωνευμένων σχολείων, με επιπτώσεις στα εργασιακά των ίδιων των εκπαιδευτικών, με πιθανές υπεραριθμίες, αναγκαστικές μετακινήσεις κλπ.

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η περιοχή της Καλαμαριάς, με κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της περιοχής είναι να παραμείνουν ως ξεχωριστά σχολεία το 4ο και 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς με ταυτόχρονη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αναβάθμισής τους (χρηματοδότηση, υποδομές, προσωπικό) και να κατασκευαστούν νέα σχολεία, όπως το 8ο ΓΕΛ Καλαμαριάς στη Ν. Κρήνη, όπου υπάρχει αύξηση του μαθητικού πληθυσμού και ήδη υπάρχουν μαθητές που μετακινούνται προς το 4ο και 5ο ΓΕΛ, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μεταφορά τους με σχολικά δρομολόγια. Όπως το Ειδικό Σχολείο Καλαμαριάς, το οποίο θα εξυπηρετούσε δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες της Καλαμαριάς, τα οποία σήμερα μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Αυτά θα εξασφάλιζαν καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για τη μόρφωση των μαθητών.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι η απόφαση της ΔΔΕ έχει βρει αντιδράσεις από το σύνολο των Εκπαιδευτικών, Γονέων και Μαθητών, καθώς και των Σωματείων και Συλλόγων τους, όπως και από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς, η οποία καταψήφισε ομόφωνα την πρόταση της ΔΔΕ, ακριβώς γιατί δεν παίρνει υπόψη παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να μην προχωρήσει η συγχώνευση του 4ου και του 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς.

- Να εξασφαλιστούν και για τα δύο σχολεία όλες οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους με κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης, συντήρηση των κτιρίων, αναβάθμιση των υποδομών).

- Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του 8ου ΓΕΛ Καλαμαριάς».