13/2/14

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πυλαίας - Χορτιάτη για το «νεοσύστατο θεσμό» των ΚΕΠ Υγείας



Το Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη που συμμετέχει στο «νεοσύστατο θεσμό» των ΚΕΠ Υγείας, μαζί με άλλους 13 δήμους, με τον οποίο προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της συρρίκνωσης των δημόσιων δομών της Υγείας καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Πυλαίας - Χορτιάτη. 


Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει πως "η πρωτοβουλία που παρουσίασαν οι 14 δήμοι, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) κινείται στη λογική του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας".




Στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας που θα λειτουργήσουν με δύο υπαλλήλους και εθελοντές, θα γίνονται προληπτικές εξετάσεις για σοβαρά νοσήματα που έχουν σχέση με τον καρκίνο και την καρδιά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, θα παραπέμπεται σε ιδιώτες ή διαγνωστικά κέντρα, που προσφέρουν "εθελοντικά" τις υπηρεσίες τους μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ. Αν χρειαστεί υπηρεσίες από νοσοκομεία, τότε θα αρχίσουν τα "παρακάλια" για κάλυψη από κάποια νοσοκομεία - δημόσια ή ιδιωτικά. Αν κάποιος έχει ασφαλιστική κάλυψη, ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει μέσω του Ταμείου του και του ΕΟΠΥΥ.



Η χρονική στιγμή εξαγγελίας των ΚΕΠ Υγείας γίνεται τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών Υγείας απέμειναν σήμερα.



Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ακόμα ένα βήμα στην υλοποίηση του "Καλλικράτη" και της σύνδεσης της Υγείας με την Τοπική Διοίκηση. Θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Όποιος έχει χρήματα θα απολαμβάνει υπηρεσίες, ενώ όποιος δεν έχει χρήματα θα παίρνει ένα βασικό πακέτο παροχών και για τις άλλες ανάγκες του θα πρέπει να βρει χρήματα!








Η Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας - Χορτιάτη καλεί το λαό να μην αποδεχθεί αυτές τις εξελίξεις. Να πει όχι στην υποβάθμιση της Υγείας και να αγωνιστεί για:
- Να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στην Υγεία. Να μην καταργηθεί, να μη συγχωνευτεί καμία μονάδα Υγείας, κανένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ)! Όχι στην κινητικότητα και στη διαθεσιμότητα!

- Ανάπτυξη σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με προσανατολισμό στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

- Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό. Όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας.

- Για πλήρη χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο.

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.

- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας. Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς.

- Να σφραγιστούν τώρα τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι στα "κοινωφελή προγράμματα" και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης και να πληρώνονται από τον πρώτο μήνα».